Alça dels preus
El preu de l’oli de gira-sol posa en risc les xurreries: «És una pujada inassumible»
A la Xocolateria Satur de Saragossa cuinen entorn de 49.000 xurros setmanals i l’‘or líquid’ s’ha multiplicat per dos en només set dies
L’oli de gira-sol és un dels ingredients principals amb els quals es treballa en xurreries i pastisseries. A Satur, a Saragossa, elaboren uns 6.000 xurros al dia; a Ulzama, més de 6.000 setmanals, per la qual cosa el consum d’aquest or líquid no s’ha incrementat, però sí els preus, ja que el del litre s’ha multiplicat per dos en només una setmana.
La Xocolateria-Xurreria Satur ofereix esmorzars des del 1977 al barri de San José (Saragossa) i cuina entorn de 49.000 xurros a la setmana. La pujada del preu de l’oli de gira-sol els ha afectat enormement; fa 15 dies el pagava a 1,55 euros el litre i ara a 3,25 (és més dens que el personal de consum). I n’hi porten entorn de 1.250 a la setmana. «No és una petita pujada que es pugui assumir», assegura el seu responsable, José Miguel Ruiz, perquè no només ha pujat el cost de l’oli de gira-sol, sinó també d’altres productes. De moment, diu, «m’estan servint», però «no mho ’asseguren les pròximes setmanes» i no en té gaire d’emmagatzemat. «Tot s’incrementa, llevat dels sous i les pensions», diu amb tristesa. Ha hagut de pujar el preu del xurro cinc cèntims. Els clients ho han assumit de bon grat, tot i que també hi ha hagut excepcions, tot i que «mínimes». Això sí, algun que abans se’n menjava sis, ha baixat a quatre, perquè molta de la seva clientela està acostumada a «venir cada dia i si s’estalvia seixanta cèntims...», assenyala Ruiz.
Això de viure a la corda fluixa no és d’ara. «Fa molts anys que no és el que era», assegura l’amo de Satur. Primer va ser la crisi econòmica i quan n’estava sortint, la pandèmia i «ara això», assegura. I tot continua pujant, «llevat dels sous i les pensions», insisteix. «Els que portàvem bona inèrcia s’ha frenat, però si ja vas fastiguejat, al final acabes caient».
Per això, la perspectiva és «dolenta» perquè «està pujant tota la matèria primera», en ocasions sense motiu. A més, creu que la situació podria millorar-se si les matèries primeres vinguessin del mateix país i «no es fiés tot al turisme».
«Primer va ser la crisi econòmica i quan n’estava sortint, la pandèmia i ara això», assegura l’amo de Satur
També s’incrementa la llum o la calefacció. «Nosaltres podem posar-la però hi ha gent que ja no s’ho pot permetre», reconeix Ruiz, així que creu que «cal posar fre» a la situació, però no per part municipal ni autonòmica sinó a nivell nacional. Per a ell, s’ha de mantenir «el poder adquisitiu» de la gent abaixant, si es pot, els impostos.
Ulzama és una xocolateria ubicada al carrer de Fueros d’Aragó i n’utilitza uns 50 litres a la setmana. Compren «més o menys» a la setmana. De moment, els han garantit subministrament «aquest mes», assegura el seu responsable. Fa una setmana el pagaven a 1,55 i l’últim litre, a 3,60. Per compensar, ha apujat els preus: 0,25 euros per mitja dotzena. Els clients «entenen que ho hem de fer». La situació «no és bona», reconeix, i afegeix que si no hi ha subministrament d’oli, hauran de «posar-hi oli d’oliva o tancar», tot i que de moment no s’ho planteja.Por del transport
Compren «més o menys» a la setmana. De moment, els han garantit subministrament «aquest mes», assegura el seu responsable. entenen que ho hem de fer». posar-hi oli d’oliva o tancar», tot i que de moment no s’ho planteja.Por del transportTambé a la pastisseria Lalmolda han notat l’increment de preus, tot i que Reyes, la seva propietària és previsora i en tenia guardat «bastant». El comprava a 1,57 i ara a 3 euros, tot i que assegura que La Zaragozana té una «partida gran i me’l deixarà a dos euros». No li agrada que «es cremi» així que el canvia bastant. N’utilitza gairebé 10 al dia perquè no són «només xurros, també els esmorzars a casa». Ella no ha apujat els preus (3,50 la xocolata amb cinc xurros) perquè es mantenen els del sucre, la sal, el cacau i la farina, així que «puc assumir-ho», assegura abans de reconèixer que la seva clientela és fixa. A més, la llum la té «en el marcatge lliure» i conserva el mateix preu. A Reyes Lalmolda el que li preocupa és «l’aturada del transport» i que els mercats estiguin desproveïts.
- Els missatges de Feijóo el dia de la dana deixen en evidència Mazón
- Un poble de Lleó ven més butlletes del Gordo de les que va comprar
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- Investigació oberta Mossos rastreja el GPS del mòbil de Jonathan Andic per reconstruir els seus passos
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
