Guerra a Europa

BP anuncia la venda del 19,75% de la petroliera estatal russa Rosneft

El fons d’inversió de l’Estat noruec, considerat el més gran del món, ha iniciat el procés de retirada dels 1,3 bilions de dòlars d’actius amb què compta en gairebé 50 empreses de Rússia

BP anuncia la venda del 19,75% de la petroliera estatal russa Rosneft
1
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge la petroliera britànica BP ha anunciat que té intenció de vendre la seva participació del 19,75% en la petroliera estatal russa Rosneft i el conseller delegat de BP, Bernard Looney, deixarà el seu lloc en el consell d’administració d’aquesta companyia de forma «immediata». Igualment del consell d’administració de Rosneft dimitirà l’altre director nomenat per BP, Bob Dudley. «Com tants d’altres, estic profundament commocionat i entristit per la situació a Ucraïna i el meu cor està amb tots els afectats», ha explicat Looney en un comunicat en què anuncia que han «repensat» la seva participació a Rosneft. «Estic convençut que les decisions que hem pres com a junta directiva no són només el correcte, sinó que són el millor a mitjà termini per a BP», ha dit. Per a Looney, la prioritat principal és «cuidar totes les persones que són a la regió i ho farem recolzant-los al màxim». «Estem estudiant com BP podria recolzar l’ajuda humanitària», ha afirmat.

Notícies relacionades

El director executiu de BP, Helge Lund, ha denunciat l’«acte d’agressió» que suposa la invasió russa d’Ucraïna i ha alertat de les seves «tràgiques conseqüències». «Fa més de 30 anys que BP funciona a Rússia, treballant amb companys russos brillants. No obstant, aquesta acció militar suposa un canvi fonamental», ha afirmat. «Ha portat la junta directiva de BP a concloure, després d’un procés minuciós, que la nostra participació en Rosneft, una empresa propietat de l’Estat, senzillament no pot continuar», ha dit.

D’altra banda, el fons d’inversió de l’Estat noruec ha iniciat el procés de retirada dels 1,3 bilions de dòlars d’actius amb què compta en gairebé 50 empreses de Rússia en represàlia per la invasió d’Ucraïna, ha informat el primer ministre noruec, Jonas Gahr Store. «Hem decidit congelar les inversions del fons i hem iniciat el procés de venda», ha afirmat el primer ministre noruec en una roda de premsa recollida per Bloomberg. El fons d’inversió noruec, considerat el més gran del món, tenia 3.300 milions en accions i bons del tresor rus a finals del 2020.