Projecte Géminis

Naturgy cau gairebé un 10% en Borsa després d’anunciar la seva divisió en dues societats cotitzades

La companyia perd uns 2.500 milions de capitalització en els primers compassos del dia

Naturgy cau gairebé un 10% en Borsa després d’anunciar la seva divisió en dues societats cotitzades
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Mala acceptació en Borsa l’anunci d’escissió de Naturgy. La companyia frega el 10% de caiguda a les 11.00 hores després de l’anunci d’aquest dijous amb el qual posava en marxa el denominat projecte Géminis que segregaran la companyia en dues societats cotitzades independents abans que acabi aquest any. Una estarà formada pel negoci d’infraestructures regulades (xarxes de distribució i transport d’electricitat i gas), i l’altra, composta pel de generació i comercialització. 

La companyia que presideix Francisco Reynés va realitzar l’anunci entorn de les 17.12 hores de dijous, abans del tancament del mercat, i les primeres reaccions apuntaven a una bona acollida dels analistes, ja que l’empresa va tancar la jornada amb una alça de l’1,72%, fins als 28,40 euros per títol. No obstant, aquest divendres, les accions de l’empresa s’estan desplomant des de l’inici de la jornada.

En declaracions als mitjans de comunicació dijous, Reynés va valorar aquesta possibilitat de mala acceptació del mercat, però li va restar importància a l’afirmar que la seva intenció no és gestionar una companyia orientada al valor de l’acció de demà, sinó al del futur. «Estem convençuts que això és una bona operació per a la companyia, clients, accionistes i ‘stakeholders’, i si és bona per a tots ells, acabarà sent-ho per a la cotització», va apuntar.

Notícies relacionades

L’actual Naturgy té un valor d’empresa que ronda els 40.000 milions d’euros, després de sumar la seva capitalització que dijous se situava en uns 27.300 milions d’euros i el deute que, a tancament de l’any passat, era de gairebé 13.000 milions d’euros. Aquest valor es repartirà entre les dues noves companyies amb una assignació de deute a cada una que haurà de fixar l’empresa abans de la seva escissió. Aquest divendres, la capitalització a les 11.00 hores descendeix fins als 24.750 milions, és a dir, la pèrdua de valor en Borsa és d’entorn 2.500 milions d’euros.

L’objectiu de les futures companyies que sorgeixin de l’escissió és que totes dues cotitzin a la borsa i tinguin la mateixa estructura accionarial. És a dir, qui tingui actualment una acció a Naturgy tindrà una acció de cadascuna de les dues empreses que resultin de l’escissió. Mentre que els objectius seran els mateixos que els de l’actual energètica, és a dir, mantindran el full de ruta posada en marxa pel Pla Estratègic 2021-2025. No hi haurà retallada d’ocupació, ni tampoc canvis a la seva actual cartera de projectes. «El focus dels dos serà el mateix però des de dos angles diferents», va explicar Reynés.