Justícia

Els ‘beach clubs’ de Cathy Guetta a Eivissa deuen 212.000 a la Seguretat Social

Una sentència del TSJB veu «negligència» en la gestió al no sol·licitar en termini el concurs de creditors de Bikini Beach Club Ibiza i Turquoise Ibiza Beach

Els ‘beach clubs’ de Cathy Guetta a Eivissa deuen 212.000 a la Seguretat Social
3
Es llegeix en minuts

Els dos beach clubs que Cathy Guetta, l’exparella del DJ David Guetta, va obrir a la platja de Talamanca el 2018 deuen a la Tresoreria General de la Seguretat Social de l’Estat una mica més de 212.000 euros per l’impagament de les cotitzacions dels seus treballadors. En concret, el Turquoise Ibiza Beach Restaurant SL deu gairebé 83.500 euros i el Bikini Beach Club Ibiza SL, la resta.

La societat Turquoise Ibiza Beach Restaurant es va constituir l’abril del 2018, es va inscriure en el Règim General de la Seguretat Social el 21 de maig d’aquell any i va causar baixa per mancar de treballadors a finals d’octubre després de generar un deute per impagament de les cotitzacions dels seus empleats des del mes de juny en endavant de 83.431 euros en total.

També en el cas del Bikini Beach Club Ibiza es va deixar de pagar a la Seguretat Social a partir del juny del 2018 i el seu deute es va situar en gairebé 250.000 euros, tot i que durant la tramitació de l’expedient de reclamació del deute es va reduir part del dèbit. Els dos establiments només van funcionar durant l’estiu del 2018.

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) ha desestimat el recurs d’un dels dos administradors de les societats que dirigia Cathy Guetta en contra de la resolució de la Tresoreria General de la Seguretat Social que el declarava responsable solidari del dèbit. El recurrent va al·legar que era «improcedent» perquè havia informat al Jutjat Mercantil de l’inici de negociacions per arribar a un acord de refinançament i que posteriorment va presentar el concurs de les dues entitats.

No obstant, el TSJB veu «negligència» en l’administrador, per la qual cosa, després d’acreditar-se que «l’acte danyós és contrari a la llei», considera que el recurrent és responsable. En concret, la sentència destaca que l’administrador «va incomplir» el deure, transcorreguts tres mesos consecutius d’impagaments a la Seguretat Social, de convocar la junta general de les societats en un termini de dos mesos per sol·licitar al jutjat el concurs de creditors.

Causa de «dissolució»

Causa de «dissolució»Les dues societats es trobaven en causa de «dissolució» per les pèrdues que marca l’article 363 de la llei de societats de capital: la reducció del patrimoni net a una quantitat inferior a la meitat del capital social. Així, segons apunta la sentència, les dues societats es van constituir amb un capital social de 4.000 euros. En el balanç de la situació de Turquoise Ibiza Beach Restaurant del segon trimestre del 2018 figurava un patrimoni net comptable negatiu de 184.442 euros, mentre que el de Bikini Beach Club Ibiza se situava en menys de 735.991 euros.

També es trobaven en causa d’«insolvència», segons la llei 22/2003 concursal, per l’impagament de les quotes de la Seguretat Social durant més de tres mesos consecutius. La sentència recull que el recurrent era conscient d’això ja que va iniciar els tràmits per instar el concurs de creditors, tot i que ja havia transcorregut el termini que marca la llei per fer-ho. En aquest punt rau «la negligència» que destaca la sentència, contra la qual cap un recurs davant el Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

A part dels deutes amb la Seguretat Social i proveïdors, l’Ajuntament d’Eivissa va obrir un expedient de sanció a Bikini Beach Club Ibiza per col·locar hamaques, taules, cadires i elements de decoració fora de l’espai autoritzat.

Querella de 15 proveïdors per impagament de factures

El Jutjat d’Instrucció número 3 d’Eivissa tramita una querella d’un total de 15 empreses de l’illa contra Cathy Guetta i dos socis pels suposats delictes d’estafa o alçament de béns per l’impagament de factures que ascendeixen a més de 200.000 euros pels serveis prestats al Bikini Beach Club Ibiza i Turquoise Ibiza Beach Restaurant, l’estiu del 2018. Les empreses afectades són proveïdores de materials industrials per a la posada en marxa dels dos establiments de la platja de Talamanca: fusteria, tendals, ferreteria...