Segons la consultora Hays

El temor de perdre la feina torna a nivells precovid: el 23% dels treballadors la veuen perillar

  • Un informe de la consultora Hays assenyala que una de cada tres empreses preveu congelar sous aquest 2022 malgrat la inflació

zentauroepp36446124 sant cugat del vall s  28 11 2016 tema del d a horarios labo161216181910

zentauroepp36446124 sant cugat del vall s 28 11 2016 tema del d a horarios labo161216181910 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat laboral espanyol, malgrat els sacsejos de l’òmicron, recupera gradualment alguns dels indicadors propis de l’etapa prèvia a la covid. Un d’aquests és la sensació de seguretat dels empleats (o manca d’aquesta) respecte a la probabilitat de ser acomiadats del seu lloc de treball, que segons la guia laboral de Hays del 2022 presentada aquest dimarts torna a nivells previs a la pandèmia. Si durant el 2021 va repuntar fins al 34%, és a dir, un de cada tres assalariats temia perdre la seva feina durant l’any, actualment ha tornat al 23% que registrava el 2019.

L’informe de Hays, elaborat mitjançant dades recopilades durant l’octubre 2021 entre 1.300 empreses i 2.900 professionals de tot Espanya, constata també que els salaris evolucionaran de manera desigual durant aquest exercici, pujant per a alguns professionals però tendint a l’estancament per a d’altres; malgrat la inflació generalitzada. També constata les dificultats del teletreball per arrelar més enllà de l’emergència sanitària en algunes empreses, malgrat ser una demanda generalitzada entre els professionals. I també apunta que l’ocupació mantindrà el seu impuls durant l’any i les empreses majoritàriament reforçaran amb nous efectius les seves plantilles.

El grau d’inseguretat laboral dels empleats enquestats per Hays continua sent elevat en sectors que segueixen afectats o bé per restriccions o bé per una demanda no recuperada. El cas paradigmàtic és el de l’hostaleria, on el 47% dels enquestats afirma veure perillar el seu lloc en els pròxims mesos. L’atenció al client –un sector molt vinculat amb les reserves gastronòmiques, turístiques o culturals–, amb el 45%, i l’automoció –en plena tempesta perfecta entre falta de semiconductors, encariment de l’energia i transició al vehicle elèctric–, amb el 31%, completen el podi de ‘més insegurs’.

Aquesta persistent inseguretat, especialment a determinats sectors, contrasta amb l’optimisme que generalment manifesten els empresaris consultats. El 71% preveu realitzar contractacions, 10 punts per sobre que l’any passat. Els sectors vinculats amb la salut, la informàtica i la indústria farmacèutica seran els de més impuls i Catalunya serà el segon territori (després de València) amb més previsió de contractacions. I els empresaris preveuen contractar perquè preveuen facturar més: el 67% considera que el seu negoci creixerà durant aquest 2022.

Pujaran els salaris, però no tots

La inflació va acabar el 2021 desbocada, en el seu nivell més gran en 30 anys. No així els sous per conveni, que segons l’estadística oficial del Ministeri de Treball van pujar l’1,5% (davant una inflació mitjana del 3,1% i un IPC el desembre del 6,5%). Les previsions per al pròxim exercici de Hays –consultora amb empremta entre molts professionals que no es regeixen directament per un conveni– són que els sous pujaran majoritàriament, però de forma clarament desigual.

Més d’una de cada tres empreses, concretament el 36%, afirma que apostarà per la congelació de masses salarials durant aquest exercici. Aquest fet, amb l’actual inflació, forçarà una pèrdua de poder adquisitiu a les seves plantilles. I les previsions indiquen que l’escalada de la inflació no afluixarà de manera substancial fins, com a aviat, mitjans de l’any. L’opció més freqüent entre qui sí que pretén apujar sous és apostar per una xifra no superior al 2,5%. Si el 36% apostava per la congelació, el 31% pujarà el 2,5% o menys. I després hi ha un altre 31% que sí que afirma plantejar-se incrementar nòmines per sobre d’aquest 2,5%.

El sector que més increments retributius registrarà, segons Hays, serà l’informàtic o d’enginyeries, mentre que els sectors més vinculats amb el turisme seran els que pitjor part s’emportin.

Teletreball: molts ho demanen, no tots l’apliquen

Notícies relacionades

La guia Hays mostra que la dita aquesta d’«el teletreball ha vingut per quedar-se» no ha sigut així per a un nombre no menor d’empreses. Segons les seves dades, de totes les empreses que materialment podien teletreballar, el 42% ha recuperat el 100% de la presencialitat una vegada la pandèmia l’hi ha permès. Una xifra que contrasta amb l’alt recolzament que té la feina en remot entre els empleats que ho practiquen. El 73% de professionals que treballen a distància enquestats per Hays afirmen estar més contents gràcies a tenir l’esmentada opció.

I la modalitat preferida és l’híbrida, amb dies a casa i dies a l’oficina però més pes dels primers que els segons. Una cosa que moltes empreses han resolt adoptant la fórmula 3 +2 (3 a l’oficina, 2 a casa).