Tancament industrial

Preacord a l’ero de Mahle: l’empresa paga 37 milions entre els 345 acomiadats

  • La direcció i els sindicats arriben a un acord i la fàbrica de Vilanova clausurarà a finals d’aquest mes de gener

Preacord a l’ero de Mahle: l’empresa paga 37 milions entre els 345 acomiadats
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La direcció de Mahle i els sindicats han arribat a un preacord per tancar l’ero que afecta 345 treballadors i suposarà la clausura de la fàbrica de Vilanova i la Geltrú (Garraf). Malgrat la ruptura per moments de les negociacions, les parts van aconseguir redirigir les converses i han acabat arribant a una base d’acord que ara hauran de ratificar els treballadors en assemblea; segons coincideixen diverses fonts sindicals consultades de CCOO i UGT i confirmen des del Departament de Treball. L’empresa, especialitzada en producció de peces d’automòbils, ha disposat un pressupost de 37 milions d’euros en indemnitzacions per costejar els acomiadaments, que es repartiran per trams i inclouen un pla de prejubilacions. La Generalitat, l’Ajuntament de Vilanova, Mahle i els sindicats constituiran una comissió de reindustrialització per trobar un relleu industrial abans del 31 de març del 2023.

La fàbrica de la firma d’origen alemany finalitzarà les seves produccions el 28 de gener i l’acord per a l’ero arriba en temps de descompte, una vegada superat el període de consultes establert per llei. Les negociacions han sigut turbulentes, amb mediacions maratonianes en el Departament de Treball i un moment crític en què la direcció de Mahle es va aixecar de la taula. Això va passar divendres al matí, després de tota una nit de converses, i va posar en perill el tancament de l’expedient. Finalment les parts van ser cridades de nou pels mediadors de Treball divendres a les set de la tarda i, després d’una altra nit sencera de negociacions, finalment es va tancar un principi d’acord.

Els treballadors se citaran dimarts, 18 de gener, per debatre la proposta d’indemnitzacions i reindustrialització, per tornar-se a reunir divendres i sotmetre a votació el pactat. En cas de prosperar, l’ero finalitzaria amb acord i Mahle passaria a ingressar la llarga llista de firmes industrials –especialment de l’automòbil– que han tancat aquest any a Catalunya, com Nissan o Robert Bosch. Segons les últimes dades disponibles del Departament de Treball, referenciades al novembre, a Catalunya durant el 2021 es van registrar un total de 10.674 treballadors afectats per un acomiadament col·lectiu, el pitjor any des del 2012. Dels quals la meitat pertanyen al sector industrial català.

Indemnitzacions per trams

Notícies relacionades

El paquet d’indemnitzacions és una cosa atípica, ja que es basa en imports fixos complementats amb lineals que incrementen substancialment la suma total de les compensacions per als treballadors. Els treballadors d’entre 50 i 54 anys accediran a una indemnització de 23 dies per any treballat sense límit de mensualitats i amb un lineal 825 euros per any treballat i un import mínim de 35.000 euros, a més de complements a l’atur i subvenció per al conveni especial. El tram d’empleats d’entre 55 a 58 anys tindran un complement de la prestació d’atur fins a l’equivalent al 72% salari net mensual des de l’acomiadament fins que compleixin els 63 anys. En el cas dels treballadors d’entre 59 i 61 anys aquest complement és del 70%, però des de l’acomiadament i fins als 65 anys. I per a la plantilla de més de 61 anys, el complement a l’atur serà l’equivalent al 82% del salari net mensual fins a 65 anys i amb un mínim d’una anualitat del salari net.

El preacord tancat aquest dissabte entre Mahle i els sindicats també contempla una opció de futur per als empleats de menys de 49 anys d’edat, que representen una mica menys de la meitat dels 345 treballadors afectats pel tancament. Per a aquests, a més d’una indemnització 33 dies de salari per any treballat sense límit, més un lineal de 1.025 euros per any treballat, més un pagament únic de 2.000 euros per a les antiguitats de més de 20 anys i un complement a l’atur, se’ls inclou en els compromisos de reindustrialització pactats. La Generalitat, l’Ajuntament de Vilanova, l’empresa i els sindicats més representatius crearan una comissió per buscar un candidat a instal·lar-se als actuals terrenys de Mahle i implantar-hi un nou projecte industrial. Segons fonts coneixedores del procés, ja hi ha empreses interessades en els terrenys.