Iniciativa lingüística

La Cambra insta les empreses a utilitzar el català com a llengua principal

La institució prendrà mesures per dotar d’eines que impulsin un ús normalitzat en l’àmbit laboral

2
Es llegeix en minuts

El Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona es compromet a impulsar el català entre les empreses «davant els atacs i retrocés que pateix l’ús de la llengua». El Ple de la institució ha aprovat aquest dimecres un manifest en el qual rebutja qualsevol actuació que suposi un atac a l’ús del català com a llengua pròpia de Catalunya. Per això, fa una crida a les empreses amb seu a Catalunya a incorporar el català com la llengua d’ús habitual i vehicular.

La Cambra justifica el manifest pels «atacs que pateix l’ús de la llengua catalana en diferents àmbits de la societat», per la qual cosa es compromet a impulsar l’ús del català entre el teixit productiu, «en compliment de les seves atribucions legals», i posar en disposició eines que contribueixin a cobrir les carències que puguin tenir i que impedeixen el seu ús amb normalitat.

La Cambra fa una crida a les empreses amb seu a Catalunya que incorporin el català com a llengua d’ús habitual en les seves relacions internes, així com amb proveïdors i clients, i es conjura per incrementar l’ús del català en l’àmbit empresarial.

El manifest emplaça les diferents cambres, associacions i entitats de representació empresarial a sumar-se a aquest manifest i portar a terme en els seus respectius àmbits d’actuació les accions necessàries per fer del català la llengua d’ús habitual en les empreses. L’actual llei de cambres preveu la seva funció com a institució que fomenti la normalització lingüística en l’àmbit del comerç, la indústria, els serveis i la navegació (article 11 de la llei 14/2002, de 27 de juny, de les cambres oficials de comerç, indústria i navegació de Catalunya i del Consell General de les Cambres).

L’última Enquesta d’Usos Lingüístics, elaborada per l’Idescat, assenyala la regressió en l’ús del català pràcticament fora de l’escola, inclòs el comerç. A tall d’exemple, el 2003 el 47,3% de la població feia servir el català en el petit comerç, xifra que es redueix al 37,8% el 2018, mentre que el castellà en aquest mateix període passa del 36,9% al 42,2%. Aquesta substitució lingüística es dona també a grans establiments.

L’ús de la llengua catalana en l’àmbit econòmic i empresarial no s’escapa d’aquest procés de retrocés: el català ha passat de ser la llengua habitual del 40,5% de la població amb els companys de feina al 30,4% en el període 2003-2018 mentre que el castellà ha passat del 35,3% al 39,2%.

Notícies relacionades

La Cambra considera que el model d’immersió lingüística s’ha demostrat com a integrador i clau en l’èxit del procés d’inclusió social. En aquest sentit, la sentència del TSJC, confirmada pel Suprem, que imposa un 25% de les hores lectives en castellà és per a la institució presidida per Mònica Roca «una mostra més d’aquest atac al model d’immersió i realitza perillar no només l’èxit del model sinó que també agreuja el retrocés de l’ús del català a les escoles».

La corporació considera que la sentència «posa en risc la protecció de la llengua catalana», per la qual cosa el món empresarial considera que «ha de sentir-se interpel·lat per aquesta situació» i reivindicar «la necessitat de polítiques públiques de recolzament a la llengua catalana en l’activitat empresarial».