Mercat de treball

Sordo (CCOO): «A la negociació de la reforma laboral li queden uns quants capítols»

  • Les converses entre Govern, patronal i sindicats entren en l’última fase i la data límit del 31 de desembre cada dia està més a prop

Sordo (CCOO): «A la negociació de la reforma laboral li queden uns quants capítols»

EUROPA PRESS / GUSTAVO VALIENTE

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Hi ha aproximacions, però està tot obert, [...] a la negociació [de la reforma laboral] li queden uns quants capítols». Aquest ha sigut el resum que ha fet el secretari general de CCOO, Unai Sordo, aquest dimarts a les nou del matí des del Fòrum Nova Economia. El líder sindical ha fet aquesta síntesi una hora abans que comenci una nova reunió entre el Govern i els agents socials, que encaren l’última fase de les converses i que tenen el 31 de desembre cada dia més a prop. Aquesta setmana es planteja com la decisiva i qüestions com la temporalitat i la negociació col·lectiva centren el focus.

A les taules de diàleg social sobre reforma laboral li queden, a tot estirar, dues setmanes. En les dues precedents hi ha hagut moviments: la patronal ha mogut fitxa i ha passat a l’ofensiva, el Govern li ha recollit el guant i ha rebaixat les pretensions de limitar la temporalitat i els sindicats miren d’aguantar l’equilibri entre cedir per sumar la patronal i no cedir massa perquè la reforma quedi descafeïnada. «La negociació està en un moment clau», ha assenyalat Sordo aquest dimarts.

Notícies relacionades

No es tocarà l’acomiadament i els canvis se centraran principalment en el model de nous ertos (heretat l’esperit de l’experiència covid), en la reformulació de la contractació i en la modificació dels equilibris de la negociació col·lectiva. Sobre contractació s’està centrant el debat, ja que les centrals han marcat com a línies vermelles qualsevol cosa que no sigui tornar a la legislació prèvia a Mariano Rajoy pel que fa a negociació col·lectiva.

El secretari general de CCOO ha deixat clar que «si no es modifica aquesta prevalença del conveni d’empresa no hi haurà acord i tres quarts del mateix amb la ultraactivitat». Pel que fa a les regles de la negociació els sindicats no volen cedir ni un pam i el fet que aquestes reformes estiguin explícitament recollides en l’acord programàtic del Govern de coalició els dona ales per fer-ho.