A partir de l’1 de gener

El Govern reduirà els actuals avantatges fiscals del rebut de la llum

Ribera confirma noves rebaixes d’impostos per al primer quadrimestre del 2022, però inferiors a les actuals, que estan dirigides a abaratir el rebut de tot l’any

Imatge d’arxiu d’una dona consultant la factura de la llum

Imatge d’arxiu d’una dona consultant la factura de la llum / Danny Caminal (El Periódico)

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern mantindrà la rebaixa d’impostos del rebut de la llum a partir de l’1 de gener, tot i que la quantia del descompte serà inferior perquè l’actual reducció s’ha realitzat amb l’objectiu d’abaixar en quatre mesos el cost de la factura de tot l’any, mentre que les futures mesures es dirigiran només a reduir el preu de la llum en el primer quadrimestre del 2022, segons ha revelat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

«Sí que estem estudiant mesures de tipus fiscal, però no necessàriament una pròrroga del que hem aplicat l’últim quadrimestre perquè l’últim quadrimestre ha absorbit part del creixement d’un any complet, per tant no tindria sentit mantenir-les en aquest nivell», ha afirmat Ribera. Fonts del seu departament han assegurat que la idea és mantenir una rebaixa d’impostos similar a l’actual, però de manera ponderada a partir de l’1 de gener. Si no donés temps a aprovar aquestes noves mesures abans de final d’any, el Govern ho faria amb efecte retroactiu, segons aquestes mateixes fonts.

A finals del mes de juny, el Govern va reduir del 21% al 10% l’IVA de l’electricitat fins a final d’any i va suspendre l’impost del 7% de la generació elèctrica durant tres mesos. Llavors, el preu de l’electricitat al mercat majorista se situava de mitjana a l’entorn dels 90 euros el megawatt-hora. Però la desorbitada pujada de la llum a l’estiu (amb preus ‘pool’ per sobre dels 200 euros per megawatt-hora) va provocar un nou paquet de mesures el setembre que incloïen la pròrroga de la suspensió de l’impost a la generació i la rebaixa de l’impost especial a l’electricitat del 5,11% al 0,5% fins al 31 de desembre.

A més, aquesta rebaixa fiscal es va acompanyar d’una rebaixa del 96% dels càrrecs inclosos a la factura per aconseguir l’objectiu marcat pel president del Govern en una intervenció televisiva: que el preu de la factura dels consumidors el 2021 sigui semblant al del 2018. Més enllà de la veracitat o no d’aquesta afirmació (inclou la ‘trampa’ d’afectar el conjunt dels consumidors d’electricitat, això és, la mitjana dels 11 milions del mercat regulat i els 17 milions del mercat lliure que tenen una tarifa establerta en la majoria dels casos abans de l’escalada i, per tant, més barata que els preus del PVPC), entre els plans de l’Executiu també hi ha revertir part d’aquesta rebaixa dels càrrecs al fixar-la en ‘només’ un 30,9%.

És a dir, el cost dels càrrecs a la factura de la llum a partir de gener serà superior al dels últims mesos, però inferior al que era habitual abans que s’introduïssin les mesures per abaratir el rebut al setembre.

La meta del maig

El preu de la llum, lluny de desinflar-se se situa en l’actualitat a nivells rècord amb la possibilitat, fins i tot, que el mes de desembre finalitzi com el mes més car de l’any i, per tant, de la història. De fet, aquest dimecres es tornarà a batre un nou rècord històric al situar-se en 291,73 euros per megawatt-hora de mitjana, després que dimarts fregués els 288 euros de l’anterior màxim del 7 d’octubre d’aquest any.

Notícies relacionades

El principal motiu d’aquesta escalada és el preu del gas natural als mercats internacionals que ha començat la setmana entorn dels 120 euros per megawatt-hora, segons el mercat de referència (TFF holandès), així com el preu dels drets d’emissió de CO2, també en màxims al situar-se entorn dels 80 euros per tona, que han disparat no només el preu del subministrament a Espanya, sinó a tots els països d’Europa amb xifres com els 346 euros als quals arribarà a França o els 295 d’Alemanya, segons ha indicat la vicepresidenta.

Però el Govern treballa amb la idea que els preus es mantindran a aquests nivells només durant el primer quadrimestre, al fer seves les estimacions del mercat de futurs. Per tant, la premissa per rebaixar les mesures fiscals a partir de gener és que a partir del mes de maig el preu majorista de l’electricitat començarà a caure, tot i que les estimacions estableixen que en cap cas tornarà als nivells previs a aquesta escalada (40-50 euros megawatt-hora).