¿En què m’he de fixar per triar una vivenda sostenible i eficient?

Cada vegada estem més preocupats i som més conscients del nostre impacte i l’impacte de les nostres decisions en l’entorn.

¿En què m’he de fixar per triar una vivenda sostenible i eficient?
4
Es llegeix en minuts

En una elecció tan important com és la compra d’una vivenda, és fonamental tenir clar en quins aspectes ens hem de fixar per poder prendre una decisió eficient i respectuosa amb l’entorn.

Conscients d’aquesta preocupació, però també de la dificultat de conèixer els requisits per elegir una vivenda sostenible, els experts d’Habitat Inmobiliaria, promotora amb més de 68 anys d’història i més de 60.000 vivendes entregades, ofereixen una sèrie de consells per ajudar-nos a prendre aquesta decisió.

Per a això, ens proposen sis punts en què hem de fixar-nos quan triem la nostra futura llar i, així, prendre una decisió conscient en matèria d’eficiència i responsabilitat mediambiental:

1. Energies renovables

1. Energies renovablesEl primer punt per triar una vivenda sostenible i respectuosa amb l’entorn és el fet que utilitzi energies renovables. És a dir, aquelles que procedeixen de fonts naturals i que mai s’esgoten, com poden ser l’eòlica o solar. D’aquesta manera, solucions com els panells solars tèrmics o fotovoltaics, recuperadors de calor o sistemes d’aerotèrmia són, entre altres, solucions sostenibles per produir l’energia de la llar.

2. Edificis NZEB o de Consum Casi Nul

2. Edificis NZEB o de Consum Casi NulA l’hora de comprar una vivenda d’obra nova, és necessari també buscar que l’edifici hagi sigut construït sota criteris bioclimàtics NZEB (Nearly Zero Energy Building), és a dir, que sigui un edifici amb un consum d’energia gairebé nul.

Aquests edificis estan dissenyats per maximitzar l’eficiència energètica, de tal manera que el consum d’energia final és molt reduït. Així, a més d’ajudar l’entorn, també hi haurà un important estalvi en costos per a tots els seus residents.

3. Un bon aïllament, clau

3. Un bon aïllament, clauL’aïllament és un aspecte fonamental a tots els nivells, des de la sostenibilitat fins al confort, passant per l’estalvi energètic (amb el conseqüent estalvi econòmic que suposa comptar amb una vivenda ben aïllada).

Per exemple, un correcte disseny de la façana permet reduir els ponts tèrmics entre l’exterior i l’interior de la vivenda, de tal manera que es manté la temperatura de confort dins de la llar i es redueix la necessitat de consumir més electricitat i gas. A més, els sistemes de façana o les fusteries són clau per afavorir la reducció del consum d’energia, una de les principals causes de contaminació i de l’efecte hivernacle.

4. Materials sostenibles

4. Materials sosteniblesUna altra de les recomanacions dels experts és apostar per materials sostenibles. Per exemple, en el cas d’Habitat Inmobiliaria, les vivendes compten, entre d’altres, amb pintures ecològiques que permeten regularitzar la humitat i són baixes en compostos orgànics volàtils COVs, millorant la qualitat de l’aire de la vivenda. A més, és important la recerca de materials amb baixa empremta de carboni com fa la promotora.

5. La sostenibilitat, també a les zones comunes

5. La sostenibilitat, també a les zones comunesUna de les característiques més demandades pels compradors en l’actualitat són les zones comunes. I és que després del confinament i passar tant temps a les nostres llars, poder comptar amb jardins o piscina suposa tot un benefici per a aquells que busquen una nova vivenda.

Però cal tenir en compte que, en general, les zones comunes demanden un important consum de recursos, per la qual cosa la sostenibilitat també ha de ser molt present en aquestes àrees. Comptar amb espècies de plantes autòctones, mobiliari realitzat amb materials sostenibles o apostar per la reutilització d’aigua per al reg són només tres dels exemples inclosos a la Guia Verda d’Habitat Inmobiliaria que permet comptar amb espais comuns sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

6. Els segells i les certificacions, una garantia del bon fer en les promocions

6. Els segells i les certificacions, una garantia del bon fer en les promocionsEl fet que una promoció disposi d’un distintiu o segell que n’acrediti les característiques suposa una garantia per als compradors, ja que poden constatar que compleixen una sèrie de paràmetres que han sigut revisats per un agent extern i independent.

Així, per exemple, en el cas d’Habitat Inmobiliaria les seves promocions compten amb el Segell Spatium de Promoció Segura i Saludable, que avala les característiques d’«excepcionalitat» de les seves vivendes en relació amb la salut, seguretat i benestar a la llar.

7. Promocions sostenibles a Barcelona, Badalona, Teià i Girona

7. Promocions sostenibles a Barcelona, Badalona, Teià i GironaHabitat Inmobiliaria compta amb diverses promocions a Catalunya que es distingeixen per la seva aposta per la sostenibilitat. Així, a Barcelona, a la zona del Clot es troba Habitat Clot Aragó, que destaca per les seves àmplies vivendes amb piscina al terrat. Molt a prop, a Badalona, i a cinc minuts de la platja es troba Habitat Progrés. Per la seva banda, Habitat Jardins de Teià, es troba a Teià, a la zona del Maresme, envoltat per mar i muntanya. A més, a Girona, a la zona de l’Eixample Sud s’ubica Habitat Migdia, amb vivendes de dos a quatre dormitoris i zones comunes.

8. La sostenibilitat, l’ADN d’Habitat Inmobiliaria

Notícies relacionades

8. La sostenibilitat, l’ADN d’Habitat InmobiliariaHabitat Inmobiliaria és conscient del seu paper com a actor principal en el sector immobiliari, per la qual cosa el seu compromís amb la sostenibilitat ja forma part del seu ADN. Així, la companyia forma part del Green Building Council Espanya i és una de les pioneres a portar a la pràctica l’economia circular en la construcció.

La reutilització de materials, la gestió eficient del cicle de vida dels components de la vivenda, la reducció de la despesa energètica o els contractes amb clàusules verdes són només alguns dels àmbits en què treballa de manera transversal la companyia, que té l’objectiu que les ciutats del futur es dissenyin en color verd.