Dades del PIB

L’economia catalana va créixer més del previst en el tercer trimestre

L’increment del PIB se situa set dècimes per sobre de l’esperat, però la dada confirma l’alentiment de la recuperació

L’economia catalana va créixer més del previst en el tercer trimestre
2
Es llegeix en minuts

L’economia catalana va créixer un 4,1% entre el juliol i el setembre en comparació amb el mateix període de l’any anterior i va avançar un 1,3% en relació amb el trimestre previ. Les dues xifres, publicades aquest dilluns per Idescat, impliquen que el Producte Interior Brut (PIB) català va créixer més de l’inicialment previst en el tercer trimestre, però confirmen al seu torn que la recuperació de l’economia catalana va perdre pistonada en aquest període.

La diferència entre els dos anys va arribar a ser del 18% en el segon trimestre, si bé és cert que llavors la comparació es feia amb el pitjor moment de la pandèmia. A més, de nou segons aquest organisme estadístic, l’avenç del tercer trimestre suposa estar al mateix nivell de creixement que la Unió Europea i 1,4 punts per sobre de l’increment de l’economia espanyola (si es confirma, d’un 2,7%). Aquesta distància sí que milloraria la del segon trimestre.

D’acord amb les últimes dades de l’Idescat, l’evolució econòmica del tercer trimestre s’explica principalment per l’increment de la demanda interna (del 4,2%) i per l’evolució a l’alça de tots els seus components. Destaca, en aquest sentit, la formació bruta de capital (la inversió privada i pública), que puja gairebé un 9%.

Problema de subministraments

Així, d’una banda l’organisme celebra que el consum a les llars estigui més d’un 3% per sobre del registrat l’any anterior, però, de l’altra, matisa que es tracta d’un percentatge 18 punts inferior al del segon trimestre. Aquesta dinàmica, argumenten, s’explica perquè els problemes de subministrament de les cadenes mundials han reduït la venda d’alguns productes (per exemple, l’automoció) i perquè l’increment generalitzat dels preus ha restat capacitat de compra a les famílies.

Notícies relacionades

En el costat oposat, destaca la formació bruta de capital (les inversions públiques i privades), que creix gairebé un 9%. Aquest bon comportament es deu sobretot al «fort increment» de la inversió en béns d’equipament, que creix més d’un 14% el tercer trimestre reflectint el bon estat de les importacions de material de transport i de maquinària. Així mateix, la inversió en construcció segueix a l’alça (+1,7%), tot i que de nou a gran distància dels percentatges que es registraven tres mesos enrere (+20%).

Des de l’òptica de l’oferta, Idescat remarca la recuperació de l’activitat econòmica de tots els sectors. «La indústria mostra un augment de l’activitat (2,7%), si bé aquest és inferior al creixement extraordinari del trimestre anterior (17,4%)», detallen en un comunicat. «Les branques que més han contribuït a arribar a aquest resultat són les de la química i la metal·lúrgia; en canvi, la producció de vehicles mostra una evolució negativa, coherent amb la reducció que han experimentat les seves exportacions», afegeixen.

Temes:

PIB