pla de recuperació

Díaz, sobre la reforma laboral: «Som a la pista de sortida»

La vicepresidenta i ministra de Treball assegura que treballarà amb «afany» per tancar un acord amb la patronal i que publicaran la norma abans del 31 de desembre

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Hem de publicar aquesta norma [sobre la reforma laboral+] abans del 31 de desembre i, creguin-me, ho farem». La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s’ha mostrat taxativa i rotunda a la seva arribada aquest dilluns a la reunió de ministres d’ocupació de la UE sobre les negociacions amb patronal i sindicats per tancar la nova reforma laboral. D’aquí 25 dies expira el termini acordat amb la Comissió Europea per aprovar i publicar al Butlletí Oficial de l’Estat la reforma –en depèn el segon desemborsament de 12.000 milions dels fons de recuperació del programa Next Generation EU– i Díaz insisteix que compliran el que s’ha pactat.

«Els detalls estan tancats. Hem tinguts moltíssimes reunions amb la Comissió Europea. Hem treballat molt i bé, i ja som a la pista de sortida per a la publicació al BOE. Per tant, sense cap dubte, estem en el tram final», ha assegurat la seva arribada a la reunió del consell de ministres d’ocupació. Segons ha explicat Díaz, Espanya ja ha complert «pràcticament totes les fites» recollides en el component 23 –el corresponent a la reforma d’ocupació– del pla de recuperació espanyol. 

Fons europeus

Per exemple, divendres passat, el Consell de Ministres va donar llum verda a «una de les grandíssimes reformes del nostre país, que és la llei d’ocupació, i totes les estratègies vinculades a les polítiques actives d’ocupació», així que, «no ho dubtin, Espanya complirà amb el component 23, la part que té a veure amb la reforma del mercat de treball, que a més és absolutament imprescindible per pal·liar els grans dèficits estructurals que té Espanya, que substancialment tenen a veure amb la temporalitat i la precarietat», ha afegit convençuda que hi haurà acord amb la patronal. «Estem treballant des del Govern, des del Ministeri, per a l’acord. Sempre ho fem i, en aquest cas, amb més afany», ha anunciat.

Notícies relacionades

La reforma laboral és un dels elements imprescindibles per desbloquejar el segon tram d’ajudes del fons de recuperació que deixarà a Espanya un total de 69.500 milions en subvencions en els pròxims anys, que, sumats als crèdits assignats a Espanya, eleven l’import a 140.000 milions d’euros. Fins ara, ja ha rebut un avançament de 9.000 milions –el 13% del total–, com 16 estats membres més, i ha sol·licitat el desemborsament del primer tram d’ajudes per valor de 10.000 milions a què la Comissió Europea va donar llum verda divendres passat després de concloure positivament l’examen de les primeres 52 fites i objectius. 

Salari mínim interprofessional

Díaz ha fet aquestes declaracions a la seva arribada al consell de ministres d’ocupació, que ha aconseguit tancar una posició comuna sobre la proposta de directiva per establir salaris mínims adequats a la UE. «No podem acceptar que la gent que posa tota la seva energia en la feina visqui en la pobresa i no es pugui permetre un estàndard de vida decent», ha dit el ministre de Treball eslovè i president de torn del Consell, Janez Cigler. El següent pas serà negociar l’acord amb l’Eurocambra, que la setmana passada va donar llum verda al seu mandat negociador.