Energia

El preu mitjà de la llum es duplica i torna a superar aquest dilluns els 200 euros

El megawatt per hora ascendeix fins als 209,78 euros malgrat ser una jornada festiva

El preu mitjà de la llum es duplica i torna a superar aquest dilluns els 200 euros
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la treva tornen les pujades. El preu mitjà de la llum al mercat majorista puja de nou per sobre de la barrera dels 200 euros, fins als 209,78. Aquesta evolució, malgrat ser una jornada festiva i inici d’un pont fins al pròxim dimecres, suposa una alça del 105% respecte al nivell de diumenge, segons les dades de l’operador del mercat, OMIE.

El preu més elevat d’aquest dilluns es registrarà entre les 20 i les 21 hores i el més baix, entre les 5.00 i les 6.00 del matí. Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –l’anomenat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament al mercat lliure.

Gas i CO2

2L’encariment en els últims mesos al mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas als mercats i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2), que han arribat a màxims històrics aquest any. El preu d’aquest dilluns serà cinc vegades més alt que el mateix dia de l’any passat, com a conseqüència de l’escalada experimentada. Aquesta nova pujada es produeix després de baixar aquest diumenge fins als 101,97 euros, un descens del 54% respecte a dissabte i el nivell més baix des de l’1 de novembre, que va ser un dia festiu.

Notícies relacionades

La caiguda registrada el diumenge va significar que el preu majorista se situava per sota de la barrera dels 200 euros per primera vegada en els últims 18 dies. A aquest valor es va arribar gairebé el 70% dels dies d’octubre, el 45% dels dies de novembre i en els primers quatre dies de desembre.

Amb aquests increments, la factura mitjana d’un consumidor de tarifa regulada se situa el novembre en 115.8 euros, davant els 68,50 d’un any enrere. D’aquesta manera, és el segon rebut més car de la història després del d’octubre, segons Facua-Consumidors en Acció.