Ocupació pública

Els concursos d’interins seran en les mateixes dates per evitar ‘fugues’

La nova llei faculta l’Estat, comunitats i ajuntaments a coordinar-se davant el temor que hi hagi transvasaments de personal entre administracions o categories

Els concursos d’interins seran en les mateixes dates per evitar ‘fugues’
2
Es llegeix en minuts

El Govern central, les comunitats autònomes i les corporacions locals hauran de coordinar-se abans de l’1 de juny de 2022 perquè les convocatòries dels processos d’estabilització dels interins es realitzin en les mateixes dates i amb mesures similars per evitar, en la mesura possible, la mobilitat i els transvasaments de personal d’una administració a una altra o d’una categoria a una altra. Al no ser concursos restringits hi ha el temor que alguns funcionaris presentin els seus mèrits per anar a una altra comunitat o per canviar de categoria o administració, fet que perjudicaria els treballadors que opten a quedar-se fixos a les places que fa anys que ocupen.

La llei de reducció de la temporalitat en l’ocupació pública s’aprovarà al ple del Congrés de la setmana vinent. En l’apartat 4 de l’article 2 estableix que els processos selectius «podran ser objecte de negociació en cada un dels àmbits territorials de l’Administració General de l’Estat, comunitats autònomes i entitats locals i es poden articular mesures que possibilitin la coordinació entre les diferents administracions públiques en el desenvolupament dels processos de selecció».

El Govern central exigirà un informe anual de la situació de la temporalitat per controlar la taxa

Notícies relacionades

El text també recull mesures per evitar que la taxa d’interinitat al sector públic es dispari de nou, ja que ara ronda el 30% de mitjana a nivell nacional. Per això el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública realitzarà un informe anual de seguiment de la temporalitat en l’ocupació pública i en governs autonòmics, com els ajuntaments, que hauran de remetre-li la situació de la temporalitat en cada administració. Aquest informe es remetrà després al Congrés.

La llei també recull que les places d’estabilització seran no només per als funcionaris interins, sinó també per al personal laboral indefinit no fix, figura molt arrelada a les administracions canàries, ja que molts treballadors dels ajuntaments i cabildos i una bona part del personal de l’Administració General autonòmica entren dins d’aquesta categoria. La norma inclou en els processos que s’han de tancar abans que finalitzi el 2024 les places de les convocatòries que s’havien autoritzat en les lleis de Pressupostos de 2017 i 2018 i també les de Sanitat i Educació, una vegada que aquests dos àmbits s’adaptin als requisits de la llei als seus respectius marcs regulatoris.