Conflicte resolt

Els sindicats suspenen la vaga en el metall de Cadis

Les parts segellen un pacte per a un conveni per tres anys amb una alça del 2% i recuperació de poder adquisitiu si se supera la inflació

Els sindicats suspenen la vaga en el metall de Cadis
3
Es llegeix en minuts

La UGT i CCOO han suspès la vaga del metall indefinida de la província de Cadis iniciada el 16 de novembre després que els delegats de les empreses del sector hagin recolzat el preacord assolit amb la patronal i s’hagin organitzat assemblees de treballadors per informar dels detalls d’aquest document. Fonts sindicals han confirmat a Efe que la vaga va finalitzar la nit passada amb el suport dels sindicats, i els operaris han començat a tornar als seus llocs de treball amb certa normalitat, tot i que durant el matí a diverses factories hi ha hagut concentracions de treballadors i molta presència policial.

El final de la vaga ha sigut possible després que la patronal i els sindicats, amb mediació de la Junta d’Andalusia al Consell Andalús de Relacions Laborals, assolissin dimecres a les 21.00 hores un preacord rubricat per tots els assistents, que representaven la patronal del metall, Femca, els sindicats UGT i CCOO i els mediadors de la Conselleria d’Ocupació. El preacord contempla en el primer punt que el conveni tindrà una vigència de tres anys, des de l’1 de gener del 2021 fins al 31 de desembre del 2023, del qual a més es pacta una «ultraactivitat ampliada de dos anys des del seu venciment».

En el seu segon punt s’acorda la constitució d’una comissió per a «el control i seguiment del present acord i la vigilància de les qüestions referents a l’eventualitat i en particular al control horari, les hores extres i l’abonament dels retards».

Aquesta comissió, que es reunirà cada tres mesos, estarà integrada per vuit persones, quatre per la part empresarial i quatre per la social, dues de la UGT i dues de CCOO, amb invitació a participar-hi als representants de la Inspecció de Treball, la Conselleria d’Ocupació, la Seguretat Social i el Servei Públic d’Ocupació estatal.

Procés negociador

El tercer punt serveix perquè les parts acordin iniciar el procés negociador del següent conveni col·lectiu el setembre del 2022 i el quart estableix que es canviï la denominació del conveni al d’«indústria del metall de la província de Cadis».

El cinquè assenyala els increments salarials, de manera que el 2021 es fixa un increment fix a taules del 2%, amb efectes retroactius des de l’1 de gener del 2021, de manera que els retards que es generen s’abonaran entre novembre i desembre d’aquest any.

També precisa que «una vegada conegut l’IPC real de l’any 2021, si superés el 2% s’actualitzaran les taules salarials amb el 80% de la diferència entre l’IPC real esmentat i el 2%, sense que aquesta actualització generi retards del 2021».

Increment fix

Per al 2022 s’estableix un increment fix a taules del 2% i «una vegada conegut l’IPC real del 2022, si superés el 2%, s’actualitzaran les taules salarials amb el 80% de la diferència entre l’IPC real esmentat i el 2%» i a més s’especifica que la quantitat resultant dels dos punts anteriors s’aplicarà el mes que es conegui l’IPC real del 2022 amb efectes retroactius a l’1 de gener d’aquest any.

Notícies relacionades

Per al 2023 es fixa un increment fix a taules del 2%, i si l’IPC superés el 2% s’actualitzaran els salaris en les mateixes condicions que el 2022. El preacord acaba dient que si hi hagués alguna diferència entre l’IPC real respecte a les pujades aplicades en total, aquesta diferència s’incrementarà a taules l’1 de gener del 2024, com a base del següent conveni col·lectiu, sense que aquest increment a taules generi cap tipus de retard.

Sobre el personal eventual, el document indica que «les empreses miraran d’abonar a compte el 2% garantit des del mes de gener de cada any i en qualsevol cas sempre a l’acabament o liquidació del seu contracte sense necessitat d’esperar a l’acabament de l’any natural».

Temes:

Cadis Ocupació