Recuperació econòmica

Carmen Urraca: «L’objectiu és acostar les ajudes a empreses, pimes i autònoms»

La directora de Fons Europeus explica el paper que l’entitat catalana tindrà en l’obtenció d’aquestes subvencions i ajudes

Carmen Urraca: «L’objectiu és acostar les ajudes a empreses, pimes i autònoms»
3
Es llegeix en minuts

Amb l’objectiu de fer front a les conseqüències econòmiques i socials que ha provocat la pandèmia de Covid-19 el 2020, la Unió Europea (UE) ha presentat un paquet d’ajudes d’emergència per un import d’1,82 bilions d’euros. Un dels instruments que inclou aquest programa és el fons de recuperació Next Generation (UE), que està dotat de 750.000 milions d’euros i que es repartiran entre els 27 estats membres a través de préstecs i subvencions. Per fer-ho, entitats com Banc Sabadell seran peces clau en l’acompanyament, assessorament i finançament d’empreses i projectes que aspirin a optar a aquest paquet d’ajudes europees. La directora de Fons Europeus de l’entitat financera, Carmen Urraca, explica el paper que portarà a terme el banc en aquest procés.

-¿Quin rol té l’entitat en els fons europeus?

-Banc Sabadell és un banc expert en empreses. El Pla de Recuperació i Transformació i Resiliència –l’instrument aprovat pel Govern espanyol per al desenvolupament dels fons europeus de recuperació Next Generation (UE)– compta amb 17 components que afecten directament les empreses. En aquest sentit, l’entitat tindrà un paper prioritari, perquè les nostres quotes de mercat més grans estan en el segmenti d’empreses. Per portar-ho a terme, hem desenvolupat un pla d’acompanyament personalitzat per a cada client en què l’ajudarem a identificar les ajudes que es vagin publicant permanentment en funció del seu sector, la seva facturació i la seva comunitat autònoma. 

Però, sens dubte, la part més important és el cofinançament. I és que el nostre objectiu és oferir finançament perquè el nostre client pugui completar al 100% aquest projecte. Les ajudes es donen en un percentatge i l’altra part o bé es cobreix amb recursos propis o bé es cobreix a través de finançament bancari.

-¿Com s’ha organitzat l’entitat en relació amb els fons? 

-Hem organitzat les capacitats internes per donar suport a la xarxa. D’una banda, tenim un equip especialitzat format per directors que la seva funció està encarada únicament i exclusivament a la gestió de fons europeus. En cada territorial hi haurà un director que serà el cap visible de la xarxa i que treballarà amb les empreses d’aquest àmbit territorial. Aquests directors han rebut una formació especialitzada en fons europeus i ells coordinaran la resta dels especialistes i alertaran de les subvencions que es vagin publicant. D’altra banda, tenim una formació específica dirigida a tota la xarxa de gestors sobre el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. 

-¿Quins clients poden optar a aquestes ajudes?

-El que té de bo aquest pla és que el seu àmbit d’actuació és molt ampli. No només ens dirigim a grans empreses, sinó també a altres col·lectius. No podem oblidar que el 95% del nostre teixit productiu són autònoms, pimes i comerços. 

-¿Recentment, l’entitat ha firmat un acord amb PwC, ¿en què consisteix?

-El que hem acordat amb PwC i tenim ja al mercat és una plataforma digital en què hi ha un equip especialitzat de més de 50 consultors que està dissenyat exclusivament per acompanyar clients de Banc Sabadell en la gestió d’aquestes ajudes. D’una banda, es tracta d’un servei d’assessorament per valorar l’elegibilitat d’aquesta ajuda en funció de cada projecte, donar suport en la seva tramitació i fer un seguiment de la seva execució. En el cas de projectes o subvencions que siguin més complexes i que requereixin un projecte de viabilitat i una memòria tècnica, el que farà PwC és oferir un servei premium per al client.

-Un dels principals objectius dels fons europeus és l’aposta per les polítiques mediambientals, ¿quines solucions ofereix el banc en aquest àmbit?

-Ja fa temps que nosaltres treballem en productes destinats a tot el que és l’àmbit de la sostenibilitat. Parlem de préstecs o de solucions com el rènting o el lísing. D’altra banda, tenim préstecs per a la rehabilitació de vivendes dirigit a comunitats de propietaris. Creiem que això serà una línia important de negoci i d’acceleració en tema de sostenibilitat. No oblidem que un dels aspectes que emet més petjada de carboni són els edificis residencials i del sector públic.

-¿En quins altres àmbits relacionats amb els fons Next Generation treballa el banc?

-Els avançaments seran també un producte primordial perquè moltes de les subvencions no les rebrà directament el client en el moment de l’aprovació de la concessió, sinó que estaran supeditades a justificar el fi d’aquests fons.

Notícies relacionades

-¿L’entitat s’ha marcat algun objectiu?

-És clar, ens hem marcat uns objectius en funció de la nostra quota de mercat. D’aquesta manera, esperem tenir un 10% de generació d’inversió creditícia que generin els fons de recuperació.