Morositat personal

El 95% dels que recorren a la segona oportunitat aconsegueixen ser exonerats del deute

Un estudi del Col·legi d’Advocats de Barcelona critica l’escassa agilitat del procediment i defensa establir nous mecanismes de tramitació

El 95% dels que recorren a la segona oportunitat aconsegueixen ser exonerats del deute
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El 95% d’aquells que recorren a la llei de la segona oportunitat aconsegueixen ser exonerats del deute. Un estudi del Col·legi d’Advocats de Barcelona, presentat aquest dimarts, conclou que «declarat el concurs de creditors, després d’un any i mig, i prèvia liquidació del patrimoni del deutor, el 95% dels deutors concursats obtenen el benefici d’exoneració del passiu insatisfet sobre un deute aproximat de 350.000 euros». L’anàlisi dels casos registrats (un total de 92) permet als autors de l’estudi afirmar que «queda clar que encara estem lluny de considerar el mecanisme de segona oportunitat com un procediment àgil». Els diversos anys que suposa l’estira-i-arronsa per aconseguir l’impagament definitiu de deutes personals davant la banca i altres creditors tendeix a dilatar-se més del desitjat amb conseqüències negatives per als deutors i el mateix Estat «perquè deixa de percebre impostos tant directes com indirectes, així com les cotitzacions a la Seguretat Social».

L’informe ha sigut presentat en eI marc del Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat organitzat pel Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) que se celebra avui i demà a Barcelona. La vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, ha inaugurat l’acte i ha destacat la necessitat de donar una segona oportunitat als emprenedors que es vegin abocats a un concurs de creditors. La inauguració del congrés ha comptat amb la presència telemàtica del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, i de la presidenta del CGAE, Victoria Ortega, i la presidenta del Cicac i degana de l’Icab Maria Eugènia Gay.

La llei de la segona oportunitat permet exonerar particulars i autònoms del pagament de deute a creditors sempre que es demostri que prèviament han actuat de bona fe i intentat un acord amb els creditors per ajornar el deute, fixar un calendari de pagament inferior a deu anys. Si no s’aconsegueix l’acord esmentat, poden sol·licitar un concurs de creditors i sol·licitar davant el tribunal l’exoneració del deute. No hi ha judici ni el client ha d’anar a declarar. El procediment per acollir-se a la llei esmentada s’inicia amb la sol·licitud de nomenament d’un mediador concursal, que convoca els creditors i el deutor a fi d’aconseguir un acord extrajudicial de pagaments. En cas de no existir acord, es tramita davant el jutjat competent un concurs consecutiu de creditors que, en cas de complir-se amb els requisits legals, finalitzarà amb l’exoneració dels deutes, i es concedirà el BEPI o el que és el mateix, la cancel·lació del deute.

Els advocats consideren que prescindir de la primera fase extrajudicial hauria d’escurçar el procediment considerablement. També, la generalització de la tramitació dels concursos sense massa de forma abreujada ajudarà a agilitar el procediment d’insolvències dels més vulnerables, segons l’informe del Col·legi. Atès que el 40% dels deutors acudeix al sistema d’exoneració amb vivenda habitual, els advocats consideren que s’han de buscar solucions alternatives per a les famílies que, després de la liquidació del seu patrimoni, es quedin sense vivenda i sense prou recursos per poder sufragar la despesa residencial.

Notícies relacionades

Entre les conclusions de l’anàlisi de les dades dels concursos personals registrats destaca que la composició del passiu és en el 90% dels casos de naturalesa bancària, «cosa que obre la porta a un debat necessari sobre l’endeutament responsable i la concessió responsable del crèdit per part de les entitats financeres».

El cost del procediment és, segons les dades de l’estudi dels advocats barcelonins, molt baix. En el 40% dels casos analitzats els honoraris dels professionals designats no van superar els 300 euros. La retribució mitjana de la mediació concursal es va situar en els 740 euros, mentre que la de l’Administració Concursal va ser d’una mitjana de 1.113 euros. La suma mitjana exonerada és superior als 250.000 euros.

Temes:

Morositat