Finançament territorial

Catalunya rep avui 648,29 milions del fons extraordinari per a les autonomies

Andalusia encapçala la llista, amb 707 milions, i Madrid se situa tercera, amb 559 milions

Catalunya rep avui 648,29 milions del fons extraordinari per a les autonomies

EUROPA PRESS / ALBERTO ORTEGA

2
Es llegeix en minuts

Catalunya rep avui 648,29 milions del fons extraordinari aprovat per l’Estat per a finançar les comunitats. El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública transferirà avui a les autonomies el 30% del fons extraordinari de 13.486 milions d’euros d’acord amb els criteris de població ajustada. La quantitat total que es distribueix avui ascendeix a 4.046 milions d’euros.

Per davant de Catalunya se situa Andalusia, amb 707, 2 milions i com a tercera, Madrid, amb 559,1 milions. La quantitat total que avui es transfereix a les autonomies se suma als 9.440 milions d’euros que ja es van repartir el mes de setembre passat, equivalents al 70% del total del fons. Aquesta distribució s’efectua d’acord amb el que es va decidir en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera, celebrat el 28 de juliol. Aquesta transferència addicional i extraordinària a les comunitats autònomes, que es troba al marge del sistema de finançament, ja s’havia comunicat als governs regionals a la tardor del 2020 i estava prevista als Pressupostos Generals de l’Estat del 2021.

Amb aquest fons, el Govern assumeix una part important del dèficit autonòmic. Com a conseqüència d’això, les autonomies disposaran de més liquiditat per fer front a les conseqüències econòmiques de la Covid i perquè puguin prestar serveis públics de qualitat, segons Hisenda.

La distribució d’aquests recursos entre les comunitats autònomes i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla es realitza amb el criteri de població ajustada. Aquesta és la fórmula elegida per la majoria de governs territorials després que el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, seguint el principi de cogovernança i el màxim consens, va obrir un procés de diàleg amb les comunitats autònomes per conèixer quin criteri de repartiment preferien aplicar per distribuir el fons, recorda Hisenda.

Notícies relacionades

El ministeri destaca que aquest fons extraordinari se suma als 105.589 milions d’euros corresponents a les entregues a compte d’aquest any 2021, inclosos en el sistema de finançament autonòmic, als 8.963 milions del pagament de la liquidació del sistema, corresponent a l’exercici 2019, i a 7.000 milions d’euros més corresponents a les ajudes directes que han rebut els territoris autonòmics per reforçar la solvència de pimes i autònoms afectats per la pandèmia. També aquest any les comunitats han rebut 8.000 milions del fons REACT.

El 2022, els territoris també comptaran amb uns recursos importants, xifrats en 126.508 milions d’euros, segons Hisenda. En concret, es destinaran 108.792 milions corresponents als recursos del sistema de finançament, 10.712 milions en fons europeus (sumant-hi el REACT) i 7.004 milions d’euros en transferències extraordinàries, al marge del sistema de finançament, una xifra que resulta de la suma de la cobertura de les liquidacions negatives del 2020 i la compensació pel subministrament immediat d’informació (SII) de l’IVA.