Conjuntura

L’economia va tornar a accelerar-se a l’estiu

El PIB va augmentar el 2% en el tercer trimestre davant el segon i la taxa interanual es va situar en el 2,7%

L’economia va tornar a accelerar-se a l’estiu
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’economia va tornar a accelerar-se a l’estiu. El producte interior brut (PIB) va experimentar una alça del 2% en el tercer trimestre respecte al primer, en el qual havia rebaixat substancialment el seu dinamisme, amb l’1,1%, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Després d’aquest increment, la taxa interanual se situa en el 2,7%, davant el 17,5% del primer trimestre. El secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García Andrés, destaca aquestes dades, que se sumen als de l’enquesta de població activa (EPA), que dijous van reflectir la recuperació dels 20 milions d’ocupats per primera vegada des del 2008.

Segons García Andrés, durant el tercer trimestre «la recuperació s’ha accelerat», ja que durant estiu l’avenç en la campanya de vacunació i la millora de la mobilitat han impulsat el creixement de l’activitat i de l’ocupació.

L’alt càrrec del ministeri d’Economia remarca que la demanda externa té «una contribució molt significativa gràcies a l’impuls de les exportacions». I, d’altra banda, «repunta la inversió en béns d’equipament, que és un element de confiança dels empresaris en el futur de l’economia».

Notícies relacionades

Segons el parer d’Economia, aquestes dades situen l’economia «en una bona posició per afrontar un quart trimestre en què el balanç de riscos ha canviat i serà marcat pels colls d’ampolla en l’oferta, l’alça dels preus energètics i el seu efecte en la inflació».

L’INE destaca que aquest avenç de resultats del tercer trimestre del 2021 «està elaborat amb la informació actualment disponible sobre la seva evolució econòmica». La majoria dels indicadors estadístics conjunturals ofereixen en el dia d’avui resultats fins al segon mes del trimestre, és a dir, l’agost. De fet, en relació amb el segon trimestre, l’INE va haver de fer una rectificació substancialment a la baixa respecte al que havia avançat, amb gairebé dos punts menys del que s’havia anticipat. El Govern central manté per ara la previsió d’un creixement del 6,5% aquest any i del 7% el vinent.