Aturades al sector públic

Serveis mínims del 85% a Rodalies, metro, bus i FGC per a la vaga del 28 d’octubre

  • La Generalitat fixa els serveis mínims per a la vaga convocada al sector públic català per protestar contra l’abús dels interins

  • Tot sobre la vaga de funcionaris del 28 d’octubre: sectors, serveis mínims, convocants

A1-127475680.jpg

A1-127475680.jpg / RICARD CUGAT (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat ha fixat uns serveis mínims del 85% durant tot el dia en trens de Rodalies, metro, autobusos i tramvies de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per a la vaga d’aquest pròxim dijous 28 d’octubre. Altres sectors, com l’educació (universitats, escoles o escoles bressol) i la sanitat (des d’hospitals a CAPs) també estan afectats per la convocatòria de vaga. Els empleats públics catalans estan cridats a una aturada per protestar contra la situació d’abús que viuen centenars de milers d’interins arreu d’Espanya i contra les solucions que a això proposa el nou decret aprovat pel Govern central. El Departament de Treball ha publicat aquest dimarts el decret de serveis mínims per compatibilitzar el dret a la protesta dels sindicats convocants –la IAC i la CGT–, amb el dia a dia dels ciutadans.

Document

El Departament de Treball ha desplegat una cobertura garantista dels serveis mínims al sector de la sanitat, donada l’actual pandèmia. Els serveis d’urgències i les unitats especials (com les ucis) dels diferents centres sanitaris hauran d’operar amb normalitat, com ja era habitual en les vagues abans de la Covid. Això inclou també els serveis per a tractaments sensibles, com la radioteràpia o la quimioteràpia, entre d’altres, que hauran de donar el 100% del servei o les operacions quirúrgiques «inajornables». En els centres d’atenció extrahospitalària, és a dir, ambulatoris o centres de salut, la plantilla disponible haurà de ser del 25% com a mínim.

No obstant, tot el relacionat amb el «circuit assistencial Covid-19» en els centres d’atenció primària (CAPs) haurà d’operar amb normalitat. La vaga no podrà tenir afectació directa als centres de vacunació i la Generalitat garanteix el 100% dels serveis per a totes aquelles persones que tinguin cita aquest dijous per rebre una dosi d’immunitat.

Afectacions en escoles i instituts

Un sector en el qual s’esperen afectacions és en l’educació pública, especialment per la força sindical que té en ella la IAC, una de les centrals convocants. Per garantir el funcionament dels esmentats centres, el Departament de Treball ha fixat els següents paràmetres, similars als d’anteriors aturades. Una persona de l’equip directiu –ja sigui el director del centre, el cap d’estudis o el coordinador– haurà d'estar operativa en cada centre. A les guarderies hi haurà d’haver la meitat de la plantilla d’un dia ordinari. Pel que fa al personal a les aules, a infantil i primària (de 3 a 12 anys) hi haurà d’haver dos docents per cada quatre classes. A la secundària (de 12 a 16 anys) hi haurà d’haver un docent per cada tres classes. I a l’educació especial fins als 16 anys haurà d’estar disponible la meitat de la plantilla d’un dia ordinari. En tots els casos, el servei de menjador haurà d’estar garantit al 50%.

Notícies relacionades

Les televisions i ràdios públiques de Catalunya, com TV3, BTV o Catalunya Ràdio, també estan inclosos en la cobertura de la vaga i hauran de garantir un servei mínim del 50% de la seva emissió habitual. Altres serveis afectats són el de servei de grues, dependent dels organismes municipals i que haurà d’operar, com a mínim, a un terç de la seva freqüència.

La protesta convocada per la IAC –majoritari en el conjunt de la Generalitat– i la CGT pretenen protestar contra l’abús de la interinitat que pateixen milers de funcionaris i personal laboral a Catalunya. Els alts índexs de temporalitat estructural en la funció pública, que es concentren majoritàriament en la sanitat i l’educació, han sigut motiu de correctiu en múltiples sentències per la justícia europea. Per corregir-ho, el Govern central va pactar a principis d’estiu un document amb els sindicats i ara els partits amb representació al Congrés dels Diputats en debaten les modificacions. Es preveuen canvis en la norma i tots els sectors s’estan mobilitzant per incidir-hi, incloent-hi alguns dels sindicats amb força en el sector públic català.