Avantprojecte de vivenda

Els propietaris confien que la llei mori al Congrés per falta de suports

  • Les grans companyies de lloguer s’estan mostrant cautes però estan preocupades per la reacció dels seus amos estrangers

Els propietaris confien que la llei mori al Congrés per falta de suports
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa setmanes que l’avantprojecte de llei de vivenda del Govern preocupa els propietaris, però la seva reacció pública està sent mesurada. «Suposarà una reducció de l’oferta disponible al mercat del lloguer i limitarà la inversió per millorar el parc immobiliari residencial actual», s’ha limitat a advertir aquest dimarts en una breu nota l’Associació de Propietaris de Vivendes de Lloguer (Asval), presidida per l’exministre i exalcalde socialista Joan Clos.

La raó és que les grans empreses propietàries confien que el projecte no arribi a convertir-se en llei. «Som cauts perquè no volem que les nostres inversions perdin valor. No estem fent gaire soroll ni anirem a la guerra contra el Govern com Galán [el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez] perquè ens arriba que al final no s’aprovarà en el Congrés, i menys en la segona part d’una legislatura. El PSOE està arrossegant els peus, ERC la considera insuficient i el PNB defensarà el dret a la propietat. Però estem preocupats, perquè els nostres centres de decisió a l’estranger no entenen la situació», apunten en el sector.

Les mateixes fonts adverteixen que la norma, si tira endavant, provocaria un «transvasament d’inversions» a comunitats com Madrid i Galícia, que s’han negat a aplicar-la, des d’altres com Catalunya o les Balears. «Catalunya és un desastre en matèria de vivenda», sostenen.

Un dels aspectes controvertits és la rebaixa de la bonificació de l’IRPF del 60% al 50% per als qui redueixin el preu de lloguer. «És una trampa», afirma Álex Marced, propietari d’un pis ocupat a Terrassa del qual paga la hipoteca sense cobrar res per l’immoble. «Ja tenia el preu ajustat a 600 euros al mes i no puc abaixar-lo més. D’aquesta mesura se’n beneficiaran aquells que tenen els lloguers a un preu fora de mercat i poden rebaixar-lo».

També li afectarà que la llei agilita els tràmits per evitar desnonaments en risc d’exclusió. L’Álex es va hipotecar amb la seva exparella just abans que explotés la crisi financera. Des d’aleshores ha llogat la casa, però el 2019 la família que vivia allà va tenir problemes econòmics i va deixar de pagar. «No vull que aquesta família es quedi al carrer, al contrari, però des de febrer hauríem d’haver cobrat una compensació per part de l’Estat que no ha arribat», explica. «No vol llogar la casa per 2.000 euros, només vull cobrir la hipoteca que estic pagant. Amb això m’estan arruïnant la vida».

Arguments en contra

Notícies relacionades

Les fonts consultades consideren «inconstitucional» que es doni un tracte diferent als grans i els petits propietaris en l’avantprojecte, ja que entenen que es vulnera el dret a la propietat privada de forma arbitrària. També neguen que els grans propietaris distorsionin el mercat, ja que asseguren que tot i que tinguin algunes desenes de milers de vivendes cada un, es tracta d’un mercat de més de 2,9 milions d’immobles. 

A més, afirmen que la mesura, si tira endavant, impedirà que es creï a Espanya «una oferta professional de vivenda de lloguer com existeix en altres països, com Alemanya o els nòrdics, i per tant els avantatges que això té, com evitar els pagaments en ‘b’ o tenir un sector disposat a ajudar l’Estat quan hi hagi problemes socials. Al final els que més la patiran són els que suposadament volen protegir». Les fonts, així mateix, asseguren que limitar els preus del lloguer suposa «una discriminació de drets contra els grans propietaris única a Europa».