De cara a l’hivern

El Govern amplia les ajudes per pagar la llum i la calefacció dels usuaris vulnerables

El Consell de Ministres aprova el decret que alleujarà la clatellada elèctrica si les companyies mantenen els contractes a preu fix

El Govern amplia les ajudes per pagar la llum i la calefacció dels usuaris vulnerables

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern ampliarà la cobertura de les ajudes als consumidors vulnerables de cara a l’hivern, davant els elevadíssims preus del gas natural i l’electricitat dels últims mesos. D’una banda, s’apujarà la subvenció del bo social elèctric entre el 60% i el 70% i, de l’altra, s’incrementarà la quantitat mínima a cobrar del bo social tèrmic, que passa d’entre 25 a 35 euros, segons va anunciar la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Aquestes ajudes es posaran en marxa fins al 31 de març vinent.

En l’actualitat, hi ha prop d’1,19 milions de consumidors acollits al bo social que reben un descompte a la factura de l’electricitat d’entre el 25% (consumidors vulnerable) i el 40% (vulnerables severs)m, que ara rebran un descompte d’entre el 60% i el 70%, respectivament. Per percebre el bo social, els usuaris han d’estar subjectes a la tarifa regulada de la llum (PVPC), que és la que està indexada a l’evolució del mercat majorista i, per tant, són els que estan més exposats a les pujades esbojarrades del preu de l’electricitat en el mercat majorista.

D’altra banda, els usuaris del bo social (elèctric) reben, al seu torn, de forma automàtica l’anomenat bo social tèrmic que compensa les despeses dels usuaris per la calefacció i l’aigua calenta o la cuina durant els mesos d’hivern (entre el desembre i el març). Aquesta ajuda creada per Ribera la tardor del 2018, davant una escalada de preu molt inferior a l’actual, suposa un ingrés directe d’entre 25 i 123,94 euros. El Govern ha duplicat el pressupost assignat a tal efecte durant aquest 2021, amb 100 milions addicionals, arribant als 202,5 milions, de manera que incrementa el mínim a rebre de 25 a 35 euros.

Aquestes mesures s’inclouen dins el reial decret llei que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres i que, com va avançar El Periódico de Catalunya, alleujarà la retallada a les empreses elèctriques per l’augment del preu del gas, convalidat fa dues setmanes pel Congrés dels Diputats. En aquest sentit, la nova norma aclareix que la minoració d’ingressos no afectarà l’energia produïda per les instal·lacions cobertes amb algun instrument de contractació a termini, quan el preu de la cobertura sigui fix, quan s’hagi contractat abans del 16 de setembre (quan es va aprovar la retallada) o quan tingui una cobertura superior a un any si es firma posteriorment. «Si hi ha una part de l’energia del contracte que es ven indexada al mercat, a aquesta part correspondrà la minoració de forma proporcional», ha afegit Ribera.

Transparència de les elèctriques

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern vol dotar de més transparència i supervisió la formació dels preus del mercat. Per això, en el reial decret llei s’inclouen noves obligacions de supervisió perquè els operadors traslladin «amb més precisió» el comportament de generadors i comercialitzadors a la factura final. Així, les companyies elèctriques hauran d’exposar al supervisor la lletra petita dels seus contractes intragrup (entre la seva filial de generació i comercialització) per veure «de quina manera traslladen els costos als preus» i «com es reparteix cada una de les baules que marca el preu», així com la cobertura financera d’aquests contractes.

A més, també es reforcen els mecanismes de transparència a l’obligar les companyies que posin a disponibilitat del públic, a través de la CNMC, totes les ofertes de les companyies elèctriques. A més, s’obligarà les elèctriques a informar de totes les condicions dels contractes als clients finals i comunicar amb almenys «un mes d’antelació» qualsevol canvi o modificació d’aquestes clàusules, com passa amb les companyies de telecomunicacions. Fins ara, les comercialitzadores podien informar després d’haver emprès la modificació, però no més tard d’un període de facturació.