BCN, ‘hub’ global

Tres nous centres de connexió acceleraran l’accés a internet a Catalunya

La multinacional DE-CIX posa en marxa tres centres per a la millora de la interconnexió de xarxes

La implementació del sistema promet la millora de l’accés a dades al núvol i el trànsit ultraràpid de dades

Tres nous centres de connexió acceleraran l’accés a internet a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Barcelona ha passat a integrar-se a la principal xarxa logística de dades mundial. La multinacional DE-CIX ha engegat tres punts neutrals d’accés a xarxes al núvol, dos a la Zona Franca i un altre a Sant Boi, que acceleraren els accessos a la xarxa mundial. «Ha arribat abans l’aeroport digital que el físic gràcies a la Generalitat, que ha posat les condicions adequades per fer-ho», va afirmar en la presentació de la infraestructura el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró. DE-CIX posa en marxa les infraestructures després d’una moderada inversió d’un milió d’euros que, segons el conseller delegat de la firma, Ivo Ivanov, no reflecteix la importància del seu impacte econòmic, que serà un incentiu per a l’atracció d’empreses internacionals i el desenvolupament de noves aplicacions digitals que fan un ús intensiu d’internet. La infraestructura interconnecta d’inici una trentena de xarxes, entre elles algunes de les empreses d’internet més rellevants, com Google, Amazon (AWS), Oracle, IBM Bluemix i Microsoft (Azure).

Per Puigneró, «la inversió de DE-CIX garanteix un punt d’intercanvi de trànsit de primer nivell i global i amplifica l’impacte de la instal·lació de cables submarins internacionals i del port digital que els acollirà, tot això és clau en els objectius d’estratègia digital del Govern». Efectivament, la instal·lació de nodes de connexió a internet forma part dels objectius del Govern d’arribar a la independència digital amb accessos sense gestió directa de l’Estat.

Notícies relacionades

Els nous accessos de DE-CIX potencien les possibilitats d’implementació d’aplicacions en les quals la latència (el temps de resposta de la xarxa) és fonamental. És el cas dels cotxes interconnectats o la conducció autònoma, per exemple, que requereix latències d’un mil·lisegon quan l’habitual pot superar els 100 mil·lisegons. Per veure senyals de televisió sense pixelats calen xarxes de telecomunicacions ràpides i baixes latències, per exemple. La distància dels dispositius als punts d’interconnexió també és fonamental, per això instal·lar-los a Catalunya multiplica les possibilitats d’ús de la xarxa. «La latència és la nova moneda de canvi en el món digital», va explicar Ivanov. Puigneró va afegir que «per això és imprescindible disposar d’infraestructures adequades que interconnectin les empreses de serveis» i el Govern s’ha compromès a «crear els ecosistemes que permetin enfortir una economia de serveis eficient».

Tots els punts d’intercanvi de DE-CIX al sud d’Europa donen servei als mercats locals però també obren portes d’entrada a la interconnexió amb Amèrica, l’Àfrica i Àsia. Gràcies a la interconnexió directa amb Madrid i Marsella, Barcelona es connecta també amb el node de connexió principal situat a Frankfurt. La companyia també ha arribat a un acord amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per crear la Interconnection Academy a Barcelona, un centre de formació en telecomunicacions i infraestructures digitals d’interconnexió de xarxes.

Temes:

Internet