Economia

Norman Foster ven el seu estudi d’arquitectura a un fons canadenc

El prestigiós arquitecte britànic cedeix part de la seva firma d’arquitectura a Hennick & Co, un inversor amb enfocament llargterminista que li proporcionarà capital per continuar creixent

Norman Foster ven el seu estudi d’arquitectura a un fons canadenc
2
Es llegeix en minuts
Araceli Muñoz

Foster & Partners, la firma del conegut arquitecte britànic Norman Foster, ha sucumbit als encants del capital risc i acaba de tancar la venda d’una participació rellevant del seu estudi al fons canadenc Hennick & Co. Foster ha dissenyat reconegudes obres arquitectòniques com la Torre Cepsa o l’Edifici Axis a Madrid, el Metro de Bilbao o l’estadi de Wembley a Londres. Mitjançant aquesta transacció, la companyia obtindrà el pulmó financer suficient per abordar la seva nova etapa, destinant aquests recursos a continuar creixent i innovant. La transacció ha comptat amb l’assessorament de la firma espanyola Alantra.

Fundat fa més de cinc dècades, l’estudi d’arquitectura Foster & Partners té la seva seu principal a Londres, però compta amb presència en 13 ciutats més d’Europa, Àsia, Amèrica i Oceania. En l’actualitat, compta amb una plantilla que supera els 1.500 treballadors. El premiat arquitecte seguirà al capdavant de la companyia, que va fundar amb la seva primera dona, i continuarà exercint com a president executiu als seus 86 anys.

Amb l’operació, a més, Foster crea els elements per garantir una successió ordenada en la companyia amb un accionariat estable i un nou soci amb un enfocament d’inversió llargterminista. La família es converteix així en el segon accionista de l’estudi d’arquitectura, en el qual també participen els socis de la companyia. Hennick & Co és un fons canadenc recolzat per la família del mateix nom, que va fundar la consultora immobiliària Colliers International i la companyia FirstService Corporation. Compta amb dues divisions dins de la seva firma d’inversió: les de capital risc pur i les d’immobiliari.

Notícies relacionades

Foster & Partners és un dels grans i més prestigiosos estudis d’arquitectura del món. En termes econòmics, l’exercici passat va registrar una facturació de 272 milions de lliures (321 milions d’euros, aproximadament, al canvi actual), el 5% més que la quantitat obtinguda el 2019. Gran part dels ingressos de la companyia procedeixen de l’Orient Mitjà (31% del total), Amèrica del Nord (27%) i Àsia (22%). A més de les seves emblemàtiques construccions internacionals, com la torre del banc HSBC a Hong Kong, el Reichstag de Berlín o la Torre Commerzbank a Frankfurt, Foster & Partners està immers en nous desenvolupaments com les noves oficines del banc d’inversió JP Morgan a Nova York, la rehabilitació i ampliació del Museu del Prado a Madrid o el projecte One Beverly Hills a Los Angeles per dotar de zones verdes aquesta famosa ciutat americana.

Diversificació del negoci

Aquesta diversificació de les seves vendes ha vingut molt lligada a la forta estratègia d’internacionalització que ha realitzat Foster & Partners des de l’any 2007. En aquell moment, l’arquitecte va arribar a un acord amb el fons britànic 3i per vendre-li el 90% de la firma i poder emprendre el seu ambiciós pla de creixement internacional, que es va materialitzar amb diferents obertures i nous projectes. El fons 3i és conegut a Espanya per haver participat en nombroses companyies del país com AC Hotels, Pepe Jeans, Café & Té o Clínica Baviera, entre d’altres. L’any 2014, els socis de l’estudi van recomprar la seva participació al fons britànic i van tornar a prendre el control.

La història del prolífic arquitecte britànic