Autònoms

Salvavides europeu per a autònoms

  • La complexitat dels tràmits compliquen l’accés d’aquest col·lectiu als fons europeus

  • En el dia d’avui estan obertes al voltant de 68 convocatòries per a autònoms

Salvavides europeu per a autònoms

Unsplash

4
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

Els autònoms i pimes han sigut els actors empresarials més afectats per la crisi sanitària. Després de més d’un any de l’inici de la pandèmia, sembla que el recolzament econòmic ja està arribant des de Brussel·les. Però, ¿hi ha ajudes emmarcades en els fons europeus per a ells? La resposta és sí i Lorenzo Amor, president de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), ho té clar: «Poden i han d’accedir a totes». 

El Govern d’Espanya gestionarà en els pròxims dos anys 70.000 milions d’euros dels fins a 140.000 que podria rebre de la Unió Europea de cara al 2026, els coneguts com a fons ‘Next Generation EU’. En concret, el pla elaborat per l’Executiu per canalitzar aquests fons es basa en quatre eixos transversals: transició ecològica, transformació digital, cohesió territorial i social, així com igualtat de gènere. Aquestes bases es projecten en 30 components que articulen els projectes, dels quals, segons assegura el Govern, 17 recullen iniciatives específiques orientades a la participació de les pimes i autònoms, a més de comptar amb un en específic per a aquests col·lectius, el número 13, amb una inversió estimada de gairebé 5.000 milions d’euros. 

Entre els objectius d’aquestes convocatòries hi ha l’ajuda a la internacionalització de les pimes i al creixement empresarial dels dos actors, subvencions per fomentar la digitalització i innovació d’aquests actors o impuls a l’ecosistema emprenedor, on seria contemplat el projecte del Govern d’Espanya Nació Emprenedora. També es recolza el comerç a través del finançament de programes de modernització o de mercats sostenibles; i el sector turístic. 

Segons la plataforma Yotramito, en el dia d’avui en el territori espanyol hi ha 68 convocatòries obertes dirigides en exclusiva al recolzament i recuperació d’autònoms i pimes. A més d’aquesta eina, el Govern d’Espanya ha habilitat la web Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a tall de finestreta única en la qual es pot veure l’estat de les convocatòries i accedir a les que estiguin obertes. També es poden consultar i sol·licitar a través dels organismes oficials de cadascuna de les comunitats autònomes.

En tot cas, s’han d’assenyalar quatre fases per a les peticions. Les dues primeres són la comprovació de requisits i la preparació de la documentació, per a les quals des de CaixaBank recomanen «dissenyar una planificació financera i un pla de treball coherent amb els recursos i pressupost disponible». La tercera fase consistirà en la gestió i tramitació a través de les plataformes telemàtiques dels principals organismes concedents d’ajudes, per la qual cosa és imprescindible familiaritzar-s’hi o externalitzar el procés si no es compta amb les eines adequades. Finalment, en la fase de justificació, l’entitat bancària recomana recopilar i guardar les evidències tècniques i financeres de l’execució del projecte finançat. 

No passen de la primera fase

Malgrat aquesta proposta, el cert és que per ara aquests pressupostos de la Unió Europea per curar les ferides econòmiques i socials provocades per la pandèmia no estan arribant a tots. Un dels colls d’ampolla és, segons el parer d’Amor, la coordinació entre les diferents Administracions Públiques. «No s’estan gestionant com ho s’hauria de fer», assegura el president de la patronal, qui, no obstant, afegeix que «estem a temps d’arreglar-ho».

En això coincideix Alejandro Pérez de Cárdenas, CEO de Yotramito, i recorda que en el programa operatiu anterior «només hi va haver un 40% d’execució. No volem que això torni a passar», afegeix el conseller delegat d’aquesta plataforma que busca facilitar la recerca i tramitació de subvencions, entre les quals les emmarcades en els ‘Next Generation’, amb especial focus en els autònoms i pimes.

Aquesta eina va néixer per fer més accessibles i sobretot, llegibles aquestes ajudes. Aquesta és una de les barreres que segons el parer de Pérez de Cárdenas es troben els petits negocis a l’hora de trobar les subvencions que més s’adaptin a les seves necessitats. Però el problema principal ve una vegada comencen a fer el tràmit i veuen l’exigència dels requisits. 

Notícies relacionades

Tenir un descens de més del 30% del volum de negoci el 2020 en comparació amb el 2019 o demostrar la viabilitat del negoci o del projecte són dos dels requeriments. Tot i que el que més preocupa és el d’estar al corrent amb Hisenda i la Seguretat Social. Només amb això, des del Consell de Col·legis Oficials de Gestors Administratius calculen que 700.000 autònoms queden fora. «Es parla que només el 10% dels treballadors per compte propi estan podent accedir a aquestes primeres subvencions», alerta el CEO de Yotramito, per la qual cosa urgeix a la simplificació i senzillesa dels tràmits, així com l’amenització en les condicions. 

Per la seva banda, UPTA ha demanat a l’Executiu que 10.000 milions d’aquests fons es destinin a projectes desenvolupats per autònoms en exclusiva. Per a això, ha plantejat al Ministeri de Treball i Economia Social, una fórmula que permetria realitzar «un veritable canvi econòmic en el nostre col·lectiu», i així acabar amb el problema de falta d’informació entorn d’aquestes ajudes.