Arribarà als 260 euros a les 21.00 hores

El preu de la llum es dispara dimecres a un nou rècord històric de 228,59 euros

El preu de la llum es dispara dimecres a un nou rècord històric de 228,59 euros

Eduardo Parra / Europa Press

2
Es llegeix en minuts

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a majorista pujarà aquest dimecres un 12,2%, fins als 228,59 euros el megawatt hora (MWh), i marcarà així un nou preu històric, després del de 216 euros registrat divendres passat.

Després d’acabar el setembre amb un preu mitjà rècord, l’octubre ja ha registrat els tres preus més alts vistos fins ara en només sis jornades, i la tendència segueix a l’alça amb aquest nou registre, segons les dades de l’operador de mercat elèctric designat (OMIE) recollides per Europa Press

Aquest dimecres, el preu pujarà un 20,4% respecte a fa una setmana, quan el preu de l’electricitat al mercat a l’engròs espanyol estava en 189,9 euros/MWh. Comparant-ho amb fa un any, el preu de l’electricitat augmenta un 292%.

El preu més alt d’aquest dimarts es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan arribarà els 260 euros/MWh, mentre que el més baix s’ha registrat entre les 15.00 hores i les 16.00 hores, amb 193,2 euros/MWh.

Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primes vinculades a l’energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, cosa que dispara alhora els drets de CO2, també en màxims històrics.

No obstant, el Govern central ja ha aprovat un pla de xoc que contindrà de manera temporal aquestes pujades, al rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa no es reflectirà a les factures dels consumidors.

Tot i així, com que es tracta d’un problema global, la tendència inflacionista en tots els tipus d’energia podria traslladar-se a la indústria, fet que podria causar pressions en la seva activitat o la translació dels preus als consumidors.

Notícies relacionades

La reducció de l’IVA al 10%, la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l’impost de l’electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d’euros per part de les elèctriques procedent dels denominats ‘beneficis caiguts del cel’, són algunes de les mesures empreses.

No obstant, el preu de la cotització que es publica cada dia, com ja ha advertit el Govern central, seguirà en cotes elevades i pujant almenys fins al març de l’any que ve, moment en què es preveu que aquestes mesures decaiguin. Mentrestant, la factura hauria de continuar baixant de preu malgrat l’alça al mercat a l’engròs.