Esmena

El Congrés obliga Aena a abaixar el lloguer de les botigues i restaurants dels aeroports

Aquesta obligació suposarà entre 1.200 i 2.000 milions d’euros als ingressos del gestor aeroportuari

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El PSOE s’ha quedat sol. El Congrés dels Diputats votarà a favor d’una esmena introduïda al Senat per exigir a Aena la rebaixa de lloguers per als seus locals comercials després que tots els grups parlamentaris s’hi hagin mostrat a favor durant el debat d’aquesta iniciativa al Parlament, a excepció del PSOE i l’abstenció de Podem. El PSOE és l’únic que no s’ha pronunciat sobre el seu vot, però ha defensat que imposar una rebaixa dels lloguers al Congrés suposaria inseguretat jurídica.

Notícies relacionades

L’esmena, aprovada al Senat pel PP, ERC, EH-Bildu, el PDeCAT i Coalició Canària, modifica les obligacions contractuals dels locals comercials amb Aena, eximint del pagament de la renda mínima anual garantida (RMAG) durant el període de l’estat d’alarma inicial (del 14 de març al 20 de juny de 2020) i fixant que, a partir de llavors, la renda que ha de pagar el local quedaria reduïda proporcionalment en funció del volum de passatgers a l’aeroport en el qual es trobi respecte al trànsit aeri registrat el 2019. Això suposaria una minva en els ingressos del gestor aeroportuari d’entre 1.200 i 2.000 milions d’euros, segons recull EFE.

Les estadístiques publicades per referides al mes de juny de 2021 reflecteixen que la caiguda de passatgers als aeroports espanyols és del 78,8% respecte a l’any 2019, per la qual cosa els comerciants es queixaven d’haver de pagar el total de la renda, en comptes de la part proporcional als clients que s’acostaran a les seves botigues i restaurants. A més, segons l’Associació Espanyola d’Operadors Comercials d’Aeroports (AEOCA), el 70% d’empreses que operen amb Aena són petites i mitjanes empreses familiars, tot i que representen el 15% del seu volum de negoci comercial.