Debat Activostech

¿Quines aplicacions tindrà el 5G? Descobreix-ho en un debat organitzat per EL PERIÓDICO i MWCapital

  • Barcelona protagonitza alguns dels experiments més interessants al sector

  • Un debat organitzat per EL PERIÓDICO i MWCapital explora els desenvolupaments previsibles

5g

5g

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Al festival Cruïlla del 2019, els espectadors van tenir una oportunitat única: assistir als concerts de Black Eyed Peas o Love of Lesbian des del centre de l’escenari. No és que es plantessin físicament allà, però és com si ho haguessin fet, gràcies a unes ulleres de realitat virtual amb tecnologia 5G.

Una càmera de 360 graus col·locada entre els músics transmetia dades a tota velocitat a les ulleres que portaven un grapat de fans, que tenien la sensació de ser cada un al lloc de la càmera, tot i que en realitat es trobessin en una carpa al costat. 

Aquest experiment posa de manifest el potencial transformatiu del 5G. Aquesta tecnologia permet (entre altres coses) transmetre imatges d’altíssima resolució sense retard perceptible. En el cas del festival musical, l’aplicació va ser lúdica. Però els prototips que s’estan desenvolupant van des de la cirurgia a distància fins a l’agricultura de precisió, passant per la locomoció i l’assistència a la gent gran.

Dels SMS als hologrames

Explorar cap on ens portarà el 5G és l’objectiu del debat Activostech: dels SMS als hologrames, organitzat per EL PERIÓDICO i Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració de Cellnex i CASA SEAT.

La conversa tindrà lloc el 29 de setembre a les 9.30 h a Casa Seat (Passeig de Gràcia, 109, 08008 Barcelona) i es podrà seguir presencialment o en línia (registres a l’enllaç https://www.eventosprensaiberica.es/evento/activostech/). 

El debat comptarà amb la participació de quatre experts amb diversos punts de vista sobre el tema. Eduard Martín, director de connectivitat intel·ligent a MWCapital, té una llarga experiència en la informàtica aplicada al sector públic. Carlos Buenosvinos, director de l’oficina de dades de Seat, ha participat en desenes de projectes de negocis basats en codi. Montse Guardia és directora general del Consorci Alastria, una associació de més empreses, administracions i investigadors que fomenta l’ús del ‘blockchain’ en l’economia digital. També participarà un ponent de Cellnex, una de les empreses de referència en connectivitat.

El cicle d’esdeveniments Activostech explora com la innovació permet a les empreses millorar l’eficiència i sostenibilitat dels seus processos en un mercat cada vegada més global. El 5G és una de les «tecnologies del canvi» més esperançadores i un pas endavant en un conjunt d’innovacions que els experts anomenen «connectivitat intel·ligent». 

Prototips transformadors

Diversos prototips impulsats per 5G Barcelona –una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona– proporcionen una idea de fins a quin punt aquesta tecnologia podria ser transformadora.

Per exemple, la seva capacitat de transmetre imatges d’alta qualitat en directe és la base del concepte de «cirurgià remot». La idea és que un metge expert en una operació pugui dirigir sense sortir del seu despatx un equip que porti a terme la cirurgia al quiròfan. 

El mateix concepte podria aplicar-se també a les intervencions mèdiques d’emergència. En el cas d’un atac epilèptic al carrer, per exemple, la primera persona a atendre el pacient seria probablement un guàrdia urbà. Si aquest disposés d’unes ulleres 5G connectades amb un metge, el doctor podria veure la situació remotament i donar-li instruccions. 

Més enllà de l’àmbit sanitari es troba el projecte «5G Rural». En aquest cas, un podador que treballa en el camp es connecta amb un expert que, remotament, l’ajuda en el desenvolupament de la seva tasca. 

Un altre sector econòmic essencial, el turisme, podria beneficiar-se del 5G. Aquesta connectivitat permetria aplicacions com per exemple posar a l’abast dels turistes davant d’una botiga o monument imatges del seu interior o una botiga digital.

Usos socials i industrials

5G Barcelona ha prestat especial atenció als usos socials del 5G, en particular en l’acompanyament de les persones grans. Un dels seus prototips (Deleting Loneliness) utilitza aquesta tecnologia per proporcionar a la gent gran que no es pot desplaçar una plataforma de videoconferència molt senzilla i ràpida. El 5G també és darrere de Misty II, un simpàtic robot que dona recolzament als avis, supervisa la seva condició, i parla amb ells dels seus hàbits i sentiments.

Notícies relacionades

La connectivitat intel·ligent també promet grans impactes en la indústria. En l’àmbit del cotxe, potenciaria sistemes per a la detecció de vianants i bicicletes. I a les fàbriques i magatzems facilita la tasca de robots autònoms, com un prototip desenvolupat en el marc de 5G Barcelona.

Totes aquestes aplicacions protagonitzaran el debat del 29 de setembre, que també abordarà altres desenvolupaments potencials del 5G i més enllà.

Temes:

5G