Rebut disparat

Aquestes són les propostes del PP per rebaixar la factura de la llum

  • Els populars plantegen que les reduccions fiscals aprovades pel Govern tinguin caràcter permanent

  • El seu grup parlamentari ha defensat que 3.400 milions en costos no energètics siguin assumits pels pressupostos

Aquestes són les propostes del PP per rebaixar la factura de la llum
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El preu de l’energia –marcant rècord rere rècord durant tot l’estiu– ha ofert al PP un argument perfecte per carregar contra el Govern de coalició. Pablo Casado ha criticat la «inacció» de Pedro Sánchez i la seva escassa gestió dels problemes que realment afecten els espanyols. No obstant, les seves propostes han sigut escasses. Els conservadors han registrat al Congrés una proposició de llei, centrada en quatre mesures, amb la qual pretenen rebaixar la factura de l’energia un 20% i estalviar als ciutadans 9.000 milions a l’any.

Suprimir l’impost sobre la generació elèctrica

El PP proposa que la suspensió de l’impost del 7% a la generació d’electricitat, impulsat pel Govern de Mariano Rajoy, sigui permanent. Es tracta d’un tribut creat el desembre de 2012, en ple auge de l’anterior crisi, per pal·liar el dèficit de tarifa (els preus regulats no van cobrir els costos del sistema durant anys), que superava llavors els 25.000 milions d’euros. Els populars calculen que amb aquest mesura es podria reduir la factura entre 1.500 i 1.600 milions d’euros. Al juny, el Govern de coalició va aprovar la suspensió d’aquest impost fins a l’1 d’octubre, com ja va fer el 2012, i ja ha anunciat la seva intenció d’ampliar-lo fins a finals d’any.

Rebaixa permanent de l’IVA al 10%

L’Executiu de Sánchez va aprovar al juny la rebaixa de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’any. No obstant, el PP vol que aquesta reducció tingui un caràcter permanent. En la seva proposició plantegen un canvi en la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit, perquè aquest impost es mantingui en el 10% de manera indefinida. Segons els populars, aquest mesura permetria una reducció de la factura de 2.000 milions d’euros anuals.

Treure costos no energètics de la factura de la llum

La norma proposada pel PP també planteja treure de la factura de la llum alguns costos que no estan relacionats amb el preu de l’electricitat. El text fa referència a les «anualitats corresponents al deute del sistema elèctric» (el pagament de les quantitats pendents dels passats dèficits de tarifa) i als costos extres derivats de la distribució de l’electricitat a les Balears i les Canàries. Aquests costos passarien a estar finançats pels Pressupostos Generals de l’Estat. S’estima una reducció de la factura de 3.400 milions d’euros.

Utilitzar els drets per ingressos del CO2

El PP planteja compensar les anteriors mesures utilitzant els ingressos rebuts per la subhasta de drets d’emissió de CO2 que paguen les companyies elèctriques, destinant-los a reduir el cost del rebut. Segons planteja, aquests ingressos podrien ascendir a 2.300 milions o 3.000 milions d’euros.