Pla de recuperació

Brussel·les llançarà la primera emissió sindicada de bons verds a l’octubre

La intenció de la Comissió Europea és emetre fins a 250.000 milions d’aquí a finals del 2026

Brussel·les llançarà la primera emissió sindicada de bons verds a l’octubre

JOHANNA GERON / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea emetrà fins a 250.000 milions d’euros en bons verds d’aquí a finals del 2026, el 30% del deute que emetrà per finançar el Fons Next Generation EU, cosa que convertirà la Unió Europea en l’emissor més gran d’aquest tipus de bons del món. El marc, segons ha anunciat l’Executiu comunitari, garantirà als inversors la seguretat que els fons mobilitzats s’assignaran a projectes ecològics. La primera emissió de deute sindicat tindrà lloc a l’octubre.

«A jutjar per la nostra experiència, d’emissions precedents, esperem una forta demanda de bons verds i tot això és una bona notícia per als ciutadans, les empreses, els Estats membres i reforçarà la UE en el seu conjunt», ha indicat el comissari de pressupostos, Johannes Hahn. El nou marc segueix els principis de l’Associació Internacional del Mercat de Capitals i ha sigut revisat per la consultora Vigeo Eiris, part del grup Moody’s, per corroborar que segueix l’estratègia general de la UE en matèria ambiental, social i de governança i que suposarà una sòlida contribució a la sostenibilitat.

El recaptat amb els bons verds servirà per finançar les despeses relacionades amb el clima previstes en els plans de recuperació. Segons el reglament, cada Estat membre ha de dedicar almenys el 37% del seu pla nacional de recuperació i resiliència a inversions i reformes relacionades amb el clima. Els governs hauran de notificar les despeses ecològiques que realitzin i la Comissió utilitzarà aquesta informació per mostrar als inversors com els ingressos generats pels bons s’han utilitzat per finançar la transició ecològica, un dels pilars de l’estratègia de recuperació.

Hi haurà nou categories entre les quals destaquen l’energia neta, l’eficiència energètica i el transport net. Segons ha confirmat el comissari Hahn, amb els bons verds no es podrà finançar cap tipus de projecte d’inversió relacionat amb l’energia nuclear. Tampoc serà possible finançar projectes de gas natural tot i que el reglament del Next Generation EU sí que permet en alguns casos de transició cap a energies menys contaminants finançar projectes de gas tot i que «no es podran finançar amb bons verds», insisteixen fonts de l’Executiu comunitari. Per garantir un control adequat es presentaran informes sobre l’assignació dels fons i el seu impacte. Per garantir que els informes d’impacte siguin «significatius, imparcials i precisos un auditor extern independent verificarà els informes. 

Pla de finançament

Notícies relacionades

Paral·lelament, la Comissió Europea ha revisat el seu pla de finançament per a aquest any. L’objectiu, segons ha explicat Hahn, continua sent emetre uns 80.000 milions d’euros en bons a llarg termini el 2021 que es complementaran amb desenes de milers de milions d’euros de títols de deute de la UE a curt termini. Brussel·les oferirà aquests títols a través d’un programa de subhastes que començarà la setmana vinent (15 de setembre) amb dues subhastes mensuals per als títols de lletres, el primer i el tercer dimecres de cada mes. Com a norma general la UE realitzarà una subhasta i una emissió de deute sindicat al mes. 

Fins ara, la Comissió ha recaptat 45.000 milions en tres transaccions financeres que li han permès pràcticament cobrir els 52.700 milions en avançaments del Fons Next Generation EU repartits entre 10 Estats membres, inclosos 8.000 milions a Espanya. Això significa que li queden pendents uns 35.000 milions. El pla de Brussel·les contempla recaptar als mercats fins a 800.000 milions d’aquí a finals del 2026 per finançar la recuperació de la UE.