Falta de transparència

Multa de 225 milions d’euros a WhatsApp per ocultar quines dades comparteix amb Facebook

  • El Comitè Europeu de Protecció de Dades força Irlanda a imposar una sanció rècord contra el gegant digital per violar les lleis de privacitat de la Unió Europea

zentauroepp50673774 file photo  a man poses with a smartphone in front of displa201105163405

zentauroepp50673774 file photo a man poses with a smartphone in front of displa201105163405 / Dado Ruvic

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Multa rècord contra WhatsApp. Aquest dijous, Irlanda ha imposat una sanció de 225 milions d’euros a l’aplicació de missatgeria instantània per ocultar quines dades dels usuaris europeus comparteix amb Facebook, la seva propietària, cosa que suposa una violació de la privacitat segons les lleis comunitàries de protecció de dades.

El Comissionat de Privacitat de Dades d’Irlanda (DPC) –el principal regulador de Facebook a la Unió Europea (UE) a causa del fet que la seu del gegant social és en aquest país– ha establert que, el 2018, WhatsApp va fallar al no proporcionar prou informació perquè els seus usuaris poguessin conèixer de forma transparent com les seves dades eren utilitzades i compartides amb Facebook per a propòsits publicitaris. També es culpa la companyia per no complir les seves «obligacions de transparència».

Aquest dur revés al gegant de les xarxes socials capitanejat per Mark Zuckerberg es deu al Comitè Europeu de Protecció de Dades, la pressió del qual ha forçat Irlanda a augmentar el volum de la sanció en entre uns 30 i 50 milions d’euros, és a dir, quatre vegades més del que les autoritats irlandeses van proposar al principi. Els 225 milions d’euros finals són la multa més gran imposada mai pel regulador del país.

WhatsApp ja ha dit que la sanció, que es refereix a una violació de la privacitat ocorreguda el 2018, és «totalment desproporcionada» i ha anunciat que recorrerà la decisió als tribunals. «Hem treballat per garantir que la informació que brindem sigui transparent i completa, i continuarem fent-ho», va assenyalar un portaveu de la companyia.

Facebook, en el punt de mira

Notícies relacionades

El mes de febrer passat WhatsApp va anunciar un canvi de polítiques amb què passaria a compartir les dades dels seus usuaris amb Facebook. La decisió va causar una forta preocupació per la privacitat i indignació, perquè així trencava una de les promeses fonamentals que Zuckerberg va fer al comprar l’aplicació de missatgeria mòbil el 2014. L’obligació d’acceptar aquestes condicions per continuar utilitzant l’‘app’ va portar molta gent a passar-se a altres serveis de xat més privats, com Telegram o Signal. La pressió va forçar WhatsApp a prorrogar l’aplicació d’aquesta mesura al maig i, finalment, a permetre l’ús de l’‘app’ sense acatar aquest transvasament de les dades.

Amb la sanció imposada aquest dijous, la UE torna a col·locar el gegant tecnològic en el punt de mira. Al juny es va obrir una investigació formal per investigar si Facebook ha vulnerat les lleis de competència europees a l’abusar del seu poder utilitzant les dades publicitàries que recopila per reforçar el seu poder i actuar com un monopoli.