Mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l’atur de l’agost del 2021

sepe-3

sepe-3 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’agost del 2021 ha combinat un altre mes rècord per a la reducció de l’atur amb males dades pel que fa a la creació d’ocupació. El final de la campanya d’estiu i el venciment de molts contractes temporals no ha sigut incompatible amb el fet que més de 82.000 persones aconseguissin deixar el SEPE i trobar una feina. Tampoc ha impedit que els ertos també prossegueixin el camí a la baixa. El Govern central ha actualitzat aquest dimarts les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, que deixen uns nivells d’ocupació que, malgrat la davallada puntual, persisteixen per sobre dels de l’estiu previ a la pandèmia. Aquestes són les cinc claus.

Ocupació: 118.000 ocupats menys després de les vacances

El mercat laboral espanyol ha perdut 118.000 afiliats a la Seguretat Social aquest agost, fins a un total de 19,59 milions de treballadors en actiu. Espanya recupera els vicis de la ‘vella normalitat’ i l’agost ha sigut durant les dues últimes dècades sinònim de destrucció d’ocupació. L’excepció va ser el 2020, quan hi va haver un lleuger creixement després de l’enorme destrucció dels mesos previs. Sectors com l’agricultura, amb ja part de la fruita recollida, o l’educació i les activitats artístiques o recreatives, després del tancament de casals, campaments i esplais, han sigut els que han empès a la baixa.

Atur: el millor agost de la sèrie històrica

A l’agost sol baixar l’afiliació i pujar l’atur. No ha sigut així aquesta vegada, ja que l’atur ha continuat la tendència a la baixa per sisè mes consecutiu. De fet, la reducció de l’atur ha sigut rècord, la millor en un mes d’agost, amb 82.583 aturats menys que al juliol; fins a un total de 3,33 milions d’aturats en tot el país. Malgrat les bones dades i la tendència positiva, Espanya encara arrossega seqüeles de la crisi de la Covid i hi ha 214.397 aturats més que abans de la pandèmia.


Erto: 272.190 treballadors en suspensió

Els treballadors afectats per un erto de la Covid van baixar un mes més i l’agost es va tancar amb 272.190 persones en suspensió; gairebé 60.000 menys que fa un mes. La tendència a la baixa es manté, tot i que el ritme en la reducció disminueix respecte a mesos anteriors. La nota positiva és que les empreses continuen desafectant treballadors malgrat que no s’ha creat ocupació en termes nets. Del total d’afectats, 188.126 són empleats que estan totalment inactius i la resta estan en un erto parcial, és a dir, treballen part de la jornada. La xifra actual d’afectats per erto és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors afectats registrats durant el moment de màxim confinament.

Lleu descens entre els autònoms

El col·lectiu de treballadors autònoms, que han aguantat fins ara amb gran resiliència la crisi actual, ha perdut afiliats aquest agost per primera vegada en els últims mesos. No han sigut aliens a un mes fluix per al mercat laboral i la rebaixa de les ajudes Covid aplicada en l’última pròrroga aprovada fins al 31 de setembre no ha contribuït a revertir la tendència. La Seguretat Social va perdre 7.358 ocupats per compte propi a l’agost (-0,2%), fins a un total de 3,32 milions d’afiliats al RETA.

L’atur baixa a Catalunya i puja a Madrid

El descens històric de l’atur a l’agost s’explica per un descens generalitzat entre les diferents comunitats autònomes, tot i que no unànime. Les Balears, les Canàries i Astúries són els territoris on més va baixar l’atur en termes relatius. A Catalunya el descens va ser de 17.186 aturats (-4,2% respecte al juliol), fins a un total de 391.128 aturats. La reducció és rècord, tot i que encara hi ha 25.919 aturats més que abans del coronavirus entre les quatre províncies catalanes. Aquestes bones dades contrasten amb les males xifres a l’altre gran motor econòmic espanyol. A la Comunitat de Madrid l’atur va pujar en 3.526 persones respecte al juliol (0,8%); fins a un total de 418.915 aturats.

Temes:

Ocupació Atur