Consum

El Govern alerta de l’impacte del crim cibernètic en el comerç electrònic

L’Agència de Ciberseguretat alerta de l’excessiva confiança en els proveïdors de serveis i en botigues ‘online’

Los ciberataques aumentan a medida que lo hacen los desarrollos tecnológicos

Los ciberataques aumentan a medida que lo hacen los desarrollos tecnológicos / B_A (pixabay)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Govern ha alertat aquest divendres de l’amenaça que el crim cibernètic suposa per a la recuperació de l’economia catalana. L’últim informe de tendències de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya alerta de l’increment dels atacs a tota la cadena de consum per l’excessiva confiança en els proveïdors tecnològics i les grans plataformes de comerç electrònic. Segons aquest informe, el comerç electrònic «s’ha convertit en un dels sectors més suplantats en el primer trimestre del 2021». Els atacs a la cadena de subministrament de productes i serveis han tingut un creixement del 350% entre el primer trimestre del 2020 i el del 2021.

Com a conseqüència, el Govern alerta que «el crim cibernètic amenaça la recuperació econòmica i la transformació digital per sortir de la crisi generada per la Covid-19, amb atacs de segrest més elaborats i robatoris de dades». Segons el departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, la ciberseguretat és una «prioritat» no només perquè una fallada en aquest entorn és un dels principals riscos globals amb més probabilitat d’impacte de l’any 2021, segons el Word Economic Forum, sinó també perquè és «imprescindible» per protegir els plans de desplegament de tecnologies digitals.

L’últim informe de tendències de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya alerta de l’explotació de la confiança dels consumidors a les marques proveïdores de comerç electrònic per dirigir atacs cibernètics de suplantació d’identitat digital a tota la cadena de consum digital. En el primer trimestre del 2021, el comerç electrònic s’ha convertit en un dels sectors més suplantats en els atacs de correu electrònic, juntament amb els gegants tecnològics, empreses de missatgeria i entitats financeres.

Notícies relacionades

Els atacs de programari segrestador –que impedeixen als usuaris accedir al seu sistema– continuen evolucionant i el 77% d’aquests amenacen amb la filtració de dades robades i estan dirigits a directius o organitzacions més grans, i també són objectius de l’Administració pública i el sistema sanitari. La xifra dels imports requerits ha crescut un 43% durant el primer trimestre del 2021, i ha superat els 180.000 euros. Els atacs a la cadena de subministrament de productes i serveis han tingut un creixement del 350% entre el primer trimestre del 2020 i el del 2021. Els fons destinats a ciberseguretat van arribar a xifres rècord en l’àmbit mundial durant el primer trimestre del 2021, amb 3.000 milions d’euros invertits a tot el món, aproximadament el 50% de tot el 2020.

Els atacs cibernètics també s’han dirigit a la cadena de subministrament de les vacunes, amb un augment d’un 189% entre el desembre del 2020 i el febrer del 2021. El pla per a la reactivació econòmica i protecció social de Catalunya estima 31.765 milions d’euros per a projectes de transformació digital, tecnologies digitals avançades i innovació.