Tarifes elèctriques

L’«ensurt» de l’amo d’un bar: més de 1.900 euros a la factura de la llum

«No sé fins on arribarà això», assegura el propietari asturià, exemplificant el problema que viuen milers d’empresaris 

L’«ensurt» de l’amo d’un bar: més de 1.900 euros a la factura de la llum
1
Es llegeix en minuts

L’ensurt va ser majúscul. L’última factura del bar que Pablo Santovenia té a Lugones (Astúries), El Continental, pujava a 1.900 euros. Són uns 800 més del que venia pagant. «Són molts diners», es lamenta. I un pal en moments en què el negoci encara no s’ha recuperat del tot. El seu no és un cas aïllat, és la conseqüència de l’espectacular augment que el rebut de la llum ve patint des de fa setmanes. Amb una escalada que no para. De fet, per demà dijous s’espera que arribi a un nou rècord històric: els 115,8 euros. Serà el quart consecutiu.

«No sé fins on arribarà això», assegura Santovenia. En el seu negoci ja han fet una «actualització» dels preus. D’una altra forma, la pujada seria inassumible. Altres establiments reconeixen que s’ho estan pensant i no descarten fer-ho ben aviat. Sense tardar gaire.

«Cal adaptar-se a la realitat. No ens queda cap més remei», assenyala. També està fent diversos canvis en el seu negoci per intentar reduir el consum elèctric. Per exemple, ha canviat la fregidora elèctrica que tenia per una de gas. «Acabo de fer la inversió, no sé quina repercussió tindrà sobre la factura», matisa.

Les pujades, unides a les de les matèries primeres, estan posant molts negocis contra l’espasa i la paret. I més quan a la recuperació econòmica encara li falta temps per quallar. «Nosaltres també hem hagut d’adaptar els horaris, ara obrim a dos quarts de dotze del matí, hem sacrificat els esmorzars», assenyala. A l’espera que la demanda pugui anar repuntant. 

Gran indústria

Notícies relacionades

El conseller asturià d’Indústria, Ocupació i Promoció Econòmica, Enrique Fernández, ha alertat aquest dimecres de l’impacte negatiu que pot tenir la pujada del preu de l’electricitat en la competitivitat de l’activitat industrial asturiana.

Així ho ha dit, en declaracions als periodistes a la Fira Internacional de Mostres d’Astúries, el dia que el preu mitjà de l’electricitat en el mercat a l’engròs ha batut rècord històric per quart dia consecutiu al situar-se en 115,83 euros megawatt hora (MWh).