Resultats

Banc Sabadell augmenta un 51,5% el benefici i preveu repartir el 30% en dividends

L’entitat destaca l’aportació «cada vegada major» de la seva filial britànica, TSB, i l’avenç en el seu pla de transformació

Les hipoteques arriben a nivells prepandèmia i marquen un nou rècord de producció a Espanya en el segon trimestre

ECONOMIA  CESAR GONZALEZ BUENO    BANC BANCO SABADELL

ECONOMIA CESAR GONZALEZ BUENO BANC BANCO SABADELL

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Banc Sabadell va obtenir en el primer semestre de l’any un benefici net atribuït de 220 milions d’euros, el que suposa un increment del 51,5% interanual i deixar enrere la crisi del coronavirus, que va obligar a realitzar provisions. Arran d’aquests resultats, el conseller delegat, César González-Bueno, assegura que el full de ruta del pla estratègic«per a la transformació de l’entitat avança adequadament» i ha destacat l’aportació «cada vegada major» de la filial al Regne Unit, TSB, amb 39 milions d’euros fins al juny. Per la seva part, el director financer, Leopoldo Alvear, ha destacat «l’eficiència i estalvi de costos». El grup preveu tornar a repartir un dividend del 30% del resultat anual, una vegada que el Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat que elimina la restricció al repartiment de beneficis a la banca a partir de l’1 de setembre. Aquest ‘pay-out’ està «en línia» amb el diàleg que l’entitat manté amb l’autoritat monetària, segons fonts del banc.

Els ingressos del negoci bancari, que inclouen el marge d’interessos i les comissions netes, van arribar al juny a 2.395 milions, un 0,7% més en termes interanuals. En la comparativa trimestral, l’augment és del 3,9%. El marge d’interessos creix un 2,3% en el trimestre i arriba als 1.685 milions d’euros a tancament de juny, un 1,1% menys interanual. Les comissions netes, amb 709 milions d’euros, experimenten un creixement del 5,4% interanual derivat principalment pel bon comportament de les relacionades amb serveis, així com de fons d’inversió.

El total de costos arriba als 1.512 milions d’euros a tancament de juny de 2021, amb la qual cosa es redueix un 3,2% respecte a l’any anterior. En la comparativa trimestral, la reducció de costos és del 3,3%, basada en l’execució del pla d’ajustos a Espanya realitzat el primer trimestre, amb 1.800 sortides, i en la reducció de les despeses generals a TSB.

La inversió creditícia bruta viva arriba als 152.515 milions, un 5,1% més. Destaca la producció hipotecària, que supera nivells prepandèmia i arriba als 1.487 milions d’euros després d’augmentar el 15% en el trimestre el que suposa un nou rècord històric per a Banc Sabadell. En termes interanuals, l’increment és del 117%.

A 30 de juny, s’han disposat 9.000 milions d’euros de finançament ICO d’un total de 12.000 milions concedits. Quant a les moratòries a Espanya, han vençut el 83% del saldo vigent. Així, del total de 3.246 milions d’euros concedits, queda un saldo viu de 540 milions. Al Regne Unit, dels 4.816 milions de lliures concedides en moratòries, queden en vigor 94 milions.

En el semestre, els recursos de clients en balanç totalitzen 157.345 milions d’euros i presenten un creixement del 6,6% interanual. Els dipòsits a termini totalitzen 17.645 milions d’euros i es redueixen un 26,4%; en el trimestre disminueixen un 5,0% pel traspàs de dipòsits a comptes a la vista. A tancament de juny, els recursos de clients fora de balanç totalitzen 40.736 milions d’euros i experimenten un creixement del 3,2% en el trimestre, impulsat per la contractació de fons d’inversió. En termes interanuals disminueixen un 2,4%.

Notícies relacionades

La ràtio CET1 ‘phase in’ que mesura la solvència se situa en el 12,31% a tancament del primer semestre. Per la seva part, la ràtio CET1 ‘fully-loaded’ se situa en el 12,0%. La ràtio de capital ‘total phase in’ ascendeix al 16,87% a tancament de juny de 2021. Els actius problemàtics es redueixen en 142 milions d’euros en el trimestre i totalitzen 7.365 milions d’euros, dels quals 5.995 milions són préstecs dubtosos i 1.370, milions actius adjudicats. La cobertura se situa en el 52,8% i arriba al 56,4% si s’aplica el total de provisions constituïdes per a crèdit sobre els saldos dubtosos i el 37,3% per als actius adjudicats. La ràtio de morositat del grup descendeix lleugerament i se situa en el 3,58% a meitat d’exercici, en comparació amb el 3,71% del trimestre anterior.

En la seva estratègia de desprendre’s d’actius no essencials, el Sabadell va tancar aquest mes la venda del 51,% de la seva filial andorrana a MoraBanc per 67 milions d’euros. Al seu torn, va transmetre al juny el seu negoci de dipositaria a BNP Paribas, amb la qual cosa obtindrà unes plusvàlues netes de 75 milions.

Canvis organitzatius