Segons Manpower

L’ocupació recuperarà el 2022 els nivells prepandèmia recorrent a ‘minijobs’

  • Un informe de Manpower descarta un canvi de model productiu a curt termini i un de cada tres nous ocupats vindrà dels sectors vinculats amb el sector turístic

L’ocupació recuperarà el 2022 els nivells prepandèmia recorrent a ‘minijobs’

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya recuperarà el 2022 els nivells d’ocupació i atur que tenia abans de la pandèmia. No obstant, els empresaris sustentaran part d’aquest creixement de l’ocupació recorrent a ‘minijobs’, és a dir, contractes a temps parcial de gent que voldria treballar més hores. Així ho constata l’informe presentat aquest dimecres per la consultora Manpower, que traça les seves projeccions per al 2021 i el 2022 i que estima que en els dos pròxims exercicis es generarà un saldo positiu de 190.000 llocs de treball entre les quatre províncies catalanes.

«Optimistes, però cauts». Així ha definit el catedràtic emèrit de la UAB i responsable de l’estudi de Manpower, Josep Oliver, el comportament dels empresaris a l’hora de planificar les seves plantilles de cara als pròxims anys. L’economia es recupera, les diferents cases d’estudis coincideixen a traçar un camí de creixement per als pròxims anys i les empreses necessitaran mans per fer-ho. No obstant, la incertesa continua allà, així com els riscos de ‘marxes enrere’, tal com està evidenciant l’actual cinquena onada. 

Davant d’això, part de l’empresariat pretén descarregar aquest risc en els seus treballadors i no en els seus balanços i optarà per incorporar treballadors via contracte parcial i/o temporal. Així ho constaten les dades de l’estudi, ja que si bé els treballadors que afirmaven estar en una situació de subocupació (volen treballar més hores de les que tenen firmades) van caure el 5,8% en el cicle econòmic abans de la Covid (2014-2020); les perspectives és que el nombre de subocupats augmenti el 39% al llarg d’aquest any, en comparació a l’anterior.

I és que la recuperació de la crisi del coronavirus implicarà una reversió parcial del que la mateixa Covid ha implicat, segons ha destacat Oliver. És a dir, si en els primers compassos de la pandèmia les empreses van tendir a liquidar en massa els treballadors temporals, durant els pròxims mesos s’espera que l’augment de la contractació d’eventuals repunti. Segons les dades de Manpower, l’ocupació assalariada temporal creixerà l’any vinent al 4,9%, més del doble que l’indefinit (2,3%).

Previsions, no obstant, també pendents del que passi a les taules de diàleg social entre el Govern, la patronal i els sindicats. Una de les carpetes sobre la taula és la reforma de les condicions dels contractes temporals, amb la finalitat –segons ha manifestat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz– de reduir les altes cotes d’eventualitat que arrossega Espanya des de fa dècades. Actualment, un de cada quatre assalariats té un contracte temporal, proporció molt superior a la mitjana de la UE.

Sense canvi de model productiu

I si els sectors més afectats pels tancaments administratius van ser l’hostaleria, el comerç o totes aquelles activitats més estretament lligades al turisme, és d’aquests gremis on s’espera més intensitat en la contractació durant els pròxims dos anys. «El model productiu, a curt termini, no canviarà», ha reconegut Oliver, durant la presentació dels resultats de l’informe. Un de cada tres nous ocupats vindrà dels sectors vinculats al sector turístic. La incidència dels fons europeus i el destí de les inversions tindrà una elevada incidència en aquest aspecte.

Notícies relacionades

Tot això, no obstant, dependrà de possibles rebrots i passos enrere en els processos de control de l’emergència sanitària. Aquesta mateixa setmana la fundació Funcas revisava a la baixa per al pròxim exercici les seves previsions de creixement davant els riscos de la cinquena onada sobre la reactivació dels visitants estrangers. I es moderaven a un creixement del PIB del 5,8% per al 2022, quatre dècimes menys del que vaticinaven al maig. «Ja veurem com evoluciona, però en aquests moments sí que podem dir que la campanya turística està en risc», ha reconegut aquest mateix dimarts el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros.

Al marge del sector, el perfil de persona que tindrà més possibilitats de trobar feina l’any vinent serà, segons Manpower, una dona, de 35 anys o més, amb estudis mitjans i alts. També el col·lectiu de migrants, afavorits pel progressiu envelliment de la població nativa espanyola, té molts números de trobar ocupació a curt termini.

Temes:

Ocupació