Reforma del sistema públic

El ‘no’ d’ERC al projecte de llei de pensions posa en risc l’aprovació al Congrés

  • Els bascos PNB i EH Bildu manifesten les seves reticències amb part del text; mentre el PP i Vox critiquen de ple l’acord a què han arribat el Govern i els agents socials

El ‘no’ d’ERC al projecte de llei de pensions posa en risc l’aprovació al Congrés
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’avantprojecte de llei per a la reforma de les pensions que va aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres no té en el dia d’avui garantida una majoria al Congrés dels Diputats. Mentre els bascos PNB i EH Bildu han mostrat reticències diferenciades, ERC ha avançat directament el seu rebuig del document pactat entre el Govern i els agents socials i que hi votarà en contra quan sigui sotmès a votació a la cambra parlamentària. «Si es presenta com a projecte de llei tal com està votarem que no», ha afirmat el portaveu republicà, Jordi Salvador; aquest dimecres a la comissió de seguiment del Pacte de Toledo.

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá, ha comparegut a la Cambra baixa aquest divendres per donar compte dels detalls de la primera reforma de les pensions pactada amb patronal i sindicats i que a partir de setembre començarà el tràmit al Congrés. La sessió ha sigut d’alt voltatge, amb forts retrets entre l’artífex de la reforma i la portaveu del PP, Cuca Gamarra. Els populars han criticat obertament l’acord, ja que consideren que «demonitza» la reforma de pensions del PP, que qualifiquen d’«exitosa». «Tan exitosa és que mai la van arribar a aplicar», li ha retret Escrivá a la dirigent popular, després de citar-li càlculs de la UE que xifren en fins al 40% de pèrdua de poder adquisitiu acumulada si els seus factors de càlcul haguessin arribat a entrar en vigor.

La majoria que va auspiciar el Govern de coalició presidit per Pedro Sánchez no coincideix amb els partits que aquest dimecres han manifestat el seu recolzament per validar al Congrés la primera reforma de les pensions. El PSOE hi votarà a favor i el seu soci d’Unides Podem també, per més que els seus representants no hagin pogut manifestar els recels que els desperta el full de ruta del ministre Escrivá; especialment ja de cara al segon bloc de reformes de les pensions. «No se’ns desviï, no acceptarem retallades ni formules rares», li ha advertit la diputada morada Aina Vidal. 

Reticències basques, rebuig català

El PNB ha valorat el consens assolit per Escrivá amb els agents socials, a diferència de la reforma no acordada i aprovada pel PP el 2013, tot i que no per això ha donat per assegurat el seu ‘sí’ a la norma. «Si vol comptar amb el nostre recolzament, senyor ministre, haurà de parlar i negociar més amb aquest grup», ha alertat el diputat Íñigo Barandarian; recelós de l’autonomia basca en la gestió d’aquestes competències. Cs també s’ha obert a negociar el contingut de l’acord durant la tramitació al Congrés; a expenses de veure com s’hi incorporen qüestions pendents de continuar negociant amb els agents socials, com el substitut del factor de sostenibilitat del PP.

Notícies relacionades

A aquestes reticències se sumen les dels dos partits frontissa a la cambra, ERC i EH Bildu, l’abstenció dels quals va permetre que Pedro Sánchez obtingués més sis que nos. El portaveu d’EH Bildu, Óscar Matute, ha afirmat que veu més coses negatives que positives al text, sense explicitar la seva posició definitiva a la votació. 

I ERC, amb els seus 13 vots al Congrés, ha anat més enllà, avançant el seu rebuig del projecte de llei s’hi no introdueix modificacions substancials. Un ‘no’ conseqüent amb els vots particulars que ja havia presentat mesos enrere sobre les recomanacions del Pacte de Toledo. Mateixa línia la manifestada pel BNG, que sí que va votar a favor de Sánchez, però que votarà en contra de la reforma de les pensions, ja que considera que «consolida els aspectes més lesius i regressius de la reforma del 2013», segons ha avançat el diputat Néstor Rego; com l’edat legal de jubilació als 67 anys.