Reunió Cercle d’Economia

Economia amb assignatures pendents

El president de CaixaBank, el de la Cambra d’Espanya i la secretària d’Estat de Digitalització coincideixen que cal millorar la productivitat

José Ignacio Goirigolzarri

José Ignacio Goirigolzarri / © Los Melez

3
Es llegeix en minuts

Productivitat. Aquesta és una de les claus per al progrés. I aquesta és una de les assignatures pendents de l’economia espanyola segons ha coincidit en destacar el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, el president de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet; i la secretària d’Estat de Digitalització, Carme Artigas, durant el debat sobre els reptes de l’economia espanyola en el marc de la Reunió Cercle d’Economia, que ha finalitzat aquest divendres a Barcelona. En aquest sentit, segons el parer de Goirigolzarri és precís fer un «extraordinari» esforç perquè l’educació i la formació incorporin les noves habilitats que requereix l’economia per lluitar contra l’atur, avançar en la productivitat i aconseguir la cohesió social.

El president de CaixaBank ha recordat que ara tenim la joventut més preparada de la història d’Espanya, el que contraposa amb el fet que un 30% de les persones no han acabat l’educació secundària. Per això, considera indispensable treballar perquè tota la població incorpori habilitats de digitalització, perquè hi ha una «asincronia» entre la demanda i l’oferta de feina, cosa que, a més, servirà per lluitar contra la desigualtat, ja que el 80% de la mateixa té el seu origen en l’atur.

Ha apostat per fer un gran esforç en educació i formació per incorporar habilitats permanents de tota la població per aconseguir el «gran repte» de la cohesió social. El president de CaixaBank ha posat com a element clau en què s’han d’involucrar les empreses «la formació dual», cosa que requereix certa mida, per la qual cosa el teixit productiu espanyol amb empreses tan petites «ho dificulta».

Carme Artigas ha destacat que el 86% de les empreses espanyoles mancaven de plans de transformació digital abans de la pandèmia, mentre que el 20% s’han incorporat després. Artigas creu que molts canvis que ha portat la pandèmia han arribat «per quedar-se» i que s’han d’advocar per un model productiu molt més «resilient verd i digital», «tenim l’oportunitat de realitzar canvis de pes i sortir més ben preparats».

En aquest sentit ha assegurat que ara el 19% del PIB espanyol és digital i que, en cinc anys, aquest percentatge ha de pujar fins al 40%, ja que l’economia estarà cada vegada més vinculada a les dades o a sectors com el de la intel·ligència artificial. Segons Artigas, cal aprofitar la gran oportunitat que suposa la tecnologia per al creixement i l’ocupació.

Per part seva, el president de la Cambra de Comerç d’Espanya ha afirmat que Espanya ha de tenir la internacionalització de les empreses com a objectiu «prioritari». Segons el parer de Bonet, els reptes de la transformació del teixit productiu espanyol passen a més per l’emprenedoria, la digitalització, la sostenibilitat i la formació professional.

Notícies relacionades

Ha considerat que la col·laboració públic-privada és una «necessitat» perquè administracions i institucions acompanyin les empreses en aquests reptes, sobretot en la internacionalització, i ha assenyalat que els fons europeus són una oportunitat per a aquesta transformació.

A més, ha al·ludit als Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (Pertes): «Funcionaran, però ens juguem el futur en l’estructura de pimes». Bonet ha alertat que a Espanya hi ha 6 milions de llars on no hi treballa ningú i que necessiten un «escut social», que passa per fomentar i facilitar l’emprenedoria, ha dit. També ha defensat apostar per aquelles persones de més de 45 anys o joves que s’hagin quedat a l’atur, perquè puguin accedir i formar part de la transformació del teixit productiu, i ha demanat que se’ls acompanyi en el seu «reciclatge».