Fons europeus

Aprovació del Pla de Recuperació: ¿I a partir d’ara, què?

Espanya haurà de sotmetre’s a un examen cada semestre abans d’obtenir el següent abonament de fons europeus

Aprovació del Pla de Recuperació: ¿I a partir d’ara, què?

Fernando Villar

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Amb l’aprovat de Brussel·les al Pla de Recuperació espanyol, la següent etapa abans que els diners comencin a fluir serà obtenir l’aprovació del Consell de Ministres d’Economia i Finances de la UE (Ecofin), una cosa que previsiblement arribarà en la reunió del 13 de juliol.

Si Espanya obté aquell dia l’aprovat dels seus socis –necessita majoria qualificada aquell dia– quedarà superat l’últim obstacle que li obrirà automàticament la porta a un avançament del 13% (uns 9.000 milions) dels 69.500 milions en transferències a fons perdut sol·licitats pel Govern, la meitat dels 140.000 milions assignats a Espanya a través del fons ‘Next Generation EU’ per a un període entre 2021 i 2026.

Atès que Brussel·les ha realitzat ja una primera emissió de deute aquesta setmana, que li ha permès captar 20.000 milions als mercats i que té previst realitzar-ne dues més abans de l’aturada estival, significa que els fons podrien arribar abans de finals de juliol. A partir d’aquí comença el camí més complicat. La Comissió Europea ha previst un total de 8 desemborsaments fins a l’any 2026. Per obtenir aquests fons el Govern haurà de demostrar que va complint les fites i objectius recollits en el pla. Si no compleix els objectius promesos, no hi haurà diners.

El primer examen tindrà lloc a finals del tercer trimestre d’aquest any i li permetrà accedir a un desemborsament de 10.000 milions d’euros a finals del 2021, sempre que Brussel·les consideri que ha complert les primeres 50 reformes des del febrer del 2020

Aquest examen sembla fàcil de complir per part del Govern espanyol. En el mateix Pla de Recuperació el Govern apunta que fins a la data ja s’han complert 100 fites corresponents al primer pagament semestral. Entre aquests es compten, per exemple, la llei de canvi climàtic, la regulació del teletreball, la ‘llei riders’, l’ingrés mínim vital (IMV) o la nova llei orgànica d’educació.

Notícies relacionades

El segon examen es passarà en els primers mesos del 2022. Allà, la Comissió Europea haurà d’avaluar si s’han complert les reformes i inversions compromeses per abans de finalitzar l’exercici 2021. Si Brussel·les certifica el compliment, es donarà via lliure al desemborsament de juny del 2022.

I així successivament, en els dos o tres mesos primers de cada semestre s’avaluarà si s’han complert les reformes del semestre previ i si és així, s’alliberarà el pagament següent.