Seguretat Social

Escrivá espera un «imminent» primer acord per a la reforma de les pensions

  • El ministre preveu portar el projecte de llei al Congrés dels Diputats «aviat»

  • La primera ronda afecta la revalorització de pensions, prejubilació, jubilació demorada i autònoms

Escrivá espera un «imminent» primer acord per a la reforma de les pensions
1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, espera un acord «imminent» en el marc del diàleg social sobre els primers capítols de la reforma de la pensions que el Govern central ha posat sobre la taula de negociació. Durant la presentació de les reformes que afecten el seu departament, incorporades al Pla de Recuperació remès a Brussel·les, Escrivá va confiar aquest dimarts a poder remetre «aviat» al Congrés dels Diputats un primer projecte de llei de reforma de la Seguretat Social. La setmana vinent està prevista una nova reunió negociadora de la reforma de les pensions que podria ser determinant per a l’acord «imminent» que augura el ministre.

Notícies relacionades

D’acord a les prioritats marcades per Escrivá i al calendari compromès amb la Comissió Europea, aquesta primera tanda de reformes inclourà el nou mecanisme de revalorització de les pensions a partir de l’IPC, els coeficients amb els quals el Govern pretén desincentivar la jubilació anticipada, estímuls per afavorir el retard del retir més enllà de l’edat legal de jubilació i la prohibició de la jubilació forçosa. Està previst que totes aquestes mesures entrin en vigor a partir de gener del 2022. Escrivá va apuntar que, a més, aquest projecte de llei inclourà el nou sistema de cotització dels autònoms, adequat als ingressos reals obtinguts. Malgrat l’aplicació, aquesta qüestió –ha dit– necessitarà «un desenvolupament normatiu posterior». Segons el Pla de Recuperació, el nou règim especial de treballadors autònoms haurà de ser aprovat «en el primer semestre del 2022» de cara a un «desplegament gradual a partir d’aquesta data», amb un desplegament transitori.

Altres reformes, com el nou factor de sostenibilitat, o l’allargament del període de càlcul de les pensions s’aniran adoptant a partir del 2023; en algun cas, al llarg de les tres pròximes dècades, com és l’increment gradual de la base màxima de cotització, compassat d’una adaptació de la pensió màxima.