L’empresa familiar retreu a Calviño la pujada d’impostos i la llei del teletreball

  • Puig demana al Govern un entorn «no hostil», amb regles clares, per als negocis

  • La vicepresidenta crida al compromís dels empresaris contra la precarietat juvenil

L’empresa familiar retreu a Calviño la pujada d’impostos i la llei del teletreball
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), Marc Puig, va retreure aquest dimarts a la vicepresidenta segona del Govern, Nadia Calviño, les pujades d’impostos empreses i programades per l’Executiu, així com l’adopció d’algunes reformes del «Govern de coalició», com el control horari o la llei del teletreball, «quan les empreses estaven simplement intentant funcionar amb el treballar a distància». Segons el president de l’IEF, «les esmentades iniciatives haurien d’haver sigut posposades fins després d’aquesta crisi, en nom de permetre sobreviure al major nombre d’empreses».

L’IEF va celebrar aquest dimarts la seva Assemblea anual a Madrid. A l’acte de clausura, Puig va reiterar el compromís de les empreses familiars espanyoles per contribuir a superar la crisi provocada per la pandèmia i per això va reclamar al Govern que es creï «un entorn favorable per a la inversió», amb regles «clares i predictibles», «un entorn que no sigui hostil i que permeti als agents econòmics desenvolupar els seus projectes en igualtat de condicions amb els seus competidors» europeus.

Demandes empresarials

En particular l’empresari es va referir als impostos. «Només demanem estabilitat i disposar d’un marc tributari que no ens penalitzi competitivament. Un marc que no posi en risc la nostra continuïtat com a empreses. Cap altre país del nostre entorn manté alguns dels tipus impositius que més afecten l’empresa familiar», va assegurar Puig. Pel president de l’IEF, la fiscalitat, en cap cas hauria «de determinar que empreses espanyoles arrelades al nostre territori i la nostra societat hagin de ser venudes a tercers. I al contrari, si estiguessin establertes a segons quines comunitats o qualsevol altre país veí, això s’hauria pogut evitar», va afegir en al·lusió a l’impost sobre Successions.

El president de l’IEF va elogiar algunes mesures adoptades pel Govern (ertos, crèdits ICO i els fons de la Sepi, «tot i que amb alguna ombra»), però també va criticar les menors «ajudes directes» als negocis per capejar els efectes de la crisi, la «desconfiança» cap als empresaris en el disseny del desplegament dels fons europeus i l’escàs aval parlamentari aconseguit entorn del pla de recuperació. Davant d’això, Puig va elogiar l’exemple italià, amb un 86% d’aval parlamentari –va dir– i amb tres eixos: «baixada d’impostos, menys burocràcia, més competència».

Calviño recull el guant

La vicepresidenta Calviño va recollir el guant d’algunes de les qüestions suscitades pel president de l’IEF. Va remarcar les iniciatives de l’Executiu per encaixar les iniciatives empresarials al Pla de Recuperació, a través de les sol·licituds d’interès i va traslladar als empresaris part de la responsabilitat d’aconseguir una estabilitat més gran en l’ocupació juvenil, evitant «contractes de dilluns a divendres». La vicepresidenta va dir que «havia recollit el guant» sobre la necessitat d’un consens polític més gran entorn del Pla de Recuperació i va voler «tornar-lo», apel·lant a «la capacitat d’interlocució dels empresaris» per aconseguir «una aproximació constructiva de la resta de les forces polítiques» entorn del Pla de Recuperació.

Renovació de la Junta Directiva

En el transcurs de l’Assemblea de l’IEF es van aprovar els canvis duts a terme al si de la Junta Directiva. A partir d’ara, la Junta Directiva comptarà amb quatre vicepresidències, que ocuparan Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sabina Fluxá, vicepresidenta i CEO del Grup Iberostar, Juan March de la Lastra, president executiu de Banca March, i Miguel Abelló, president executiu de Torreal. S’incorporen com a vocals Andrés Sendagorta, president de Sener, Vicente Boluda, president de Boluda Corporación Marítima, i Eloi Planes, president executiu de Fluidra. Simón Pedro Barceló, copresident de Barceló Corporació Empresarial, que fins ara era vicepresident, es manté com a vocal. Per part seva, Joaquín Uriach, president del Grup Uriach, assumeix les funcions de tresorer, que fins ara exercia Carmen Ríu, consellera delegada de Grupo Ríu Hoteles & Resorts, que continua com a vocal. Finalment, en compliment dels estatuts, deixen la Junta Directiva Juan Roig, president de Mercadona, i Jorge Sendagorta, expresident de Sener.

Observatori de l’empresa familiar

Notícies relacionades

L’informe Observatori de l’Empresa Familiar presentat aquell dimarts, elaborat per l’IEF i Deloitte, recullen els efectes que la pandèmia ha tingut en l’activitat i els comptes de les empreses familiars. Segons les dades de l’Observatori, el nombre d’empreses familiars que van registrar pèrdues el 2020 es va multiplicar per tres respecte al 2019, passant del 4% del total al 12%. Més de la meitat de les empreses objecte de l’Observatori, el 57%, van veure descendir la seva facturació. Al contrari, hi va haver un 36% que van aconseguir augmentar-lo.

Amb totes aquestes dades, un 62% de les empreses –gairebé dos de cada tres– han aconseguit augmentar o mantenir plantilla, mentre que el 38% la van disminuir.