Fins al març

El Sabadell guanya el 22% menys i anuncia noves retallades de despeses

  • El conseller delegat evita descartar nous eros i convoca la presentació del pla estratègic el 28 de maig per detallar com reduirà costos

  • El banc deixa enrere les pèrdues del quart trimestre de 2020 però el resultat cau el 22% respecte al primer trimestre de l’any passat per la caiguda d’ingressos

  • González-Bueno assegura que «no hi ha res més regulat» que els sous dels banquers i que no li correspon valorar si estan justificats

El Sabadell guanya el 22% menys i anuncia noves retallades de despeses
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Sabadell va guanyar 73 milions d’euros entre gener i març, xifra que torna als beneficis després d’haver registrat pèrdues de 201 milions en el quart trimestre de l’any passat. El banc deixa enrere un mal 2020 en què només va guanyar dos milions (i gràcies a l’activació de drets al menor pagament d’impostos) a causa dels 220 milions de pèrdues de la seva filial britànica TSB i dels 2.275 milions en provisions que va realitzar per afrontar futurs impagaments per la pandèmia, finançar eros a Espanya i el Regne Unit i cobrir minusvalideses en la venda de carteres d’actius tòxics. Amb tot, el resultat del primer trimestre és un 22,1% inferior al de l’any anterior, ja que les menors despeses i provisions no han compensat la caiguda dels ingressos

El nou conseller delegat, César González-Bueno, ha assegurat que l’entitat té «marge de millora, especialment en costos» en el seu negoci de banca de particulars a Espanya. L’anunci es produeix uns mesos després que el banc pactés el novembre amb els sindicats la sortida de 1.800 treballadors al país (11% de la plantilla), que s’ha executat en els primers mesos d’aquest any.

El directiu ha evitat descartar nous eros i ha convocat la presentació del nou pla estratègic el pròxim 28 de maig per detallar com retallarà les despeses. Amb tot, l’antic responsable d’ING a Espanya sí que ha assegurat que els «costos són un problema estructural» del sector financer per l’entorn de «pressió en els marges, pressió en els preus» i menor ús de les sucursals en favor dels canals digitals.

Com altres banquers, González-Bueno també ha evitat entrar en el fons de les crítiques de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, que ha considerat «inacceptables» els seus salaris. Així, s’ha limitat a afirmar que «entén la sensibilitat» del Govern sobre aquest assumpte, però alhora defensava que «no hi ha res més regulat que els sous» de les cúpules de la banca, ja que estan supervisats pel Banc Central Europeu i aprovats pels consells d’administració i les juntes d’accionistes. «No em correspon a mi dir si els mereixem o no», ha afegit.  

L’executiu també ha assegurat que haver pres possessió del càrrec li ha confirmat la idea que el Sabadell té futur per si mateix, després de fracassar les seves negociacions de fusió amb el BBVA a finals de l’any passat per un desacord en el preu. «Ens veiem amb força per seguir en solitari. És el mandat claríssim del consell. Els nostres resultats abans de provisions són molt bons, el risc del nostre balanç està en línia amb el sector i tenim un gran equip i una força comercial notable. Hi ha bases per construir una franquícia envejable», ha defensat. 

TSB surt de pèrdues

Notícies relacionades

Una de les bones notícies per al Sabadell entre gener i març és que el britànic TSB ha abandonat les pèrdues i per primera vegada des del primer trimestre de 2019 ha registrat beneficis: dos milions d’euros. González-Bueno ha sostingut que la filial era una de les «coses més difícils» que tenia el banc entre mans i ha assegurat que «el pitjor ha quedat enrere» i que la unitat britànica «comença una etapa més dolça». És el que explica, ha afegit, que el Consell hagi decidit que «a curt termini no s’iniciarà un procés de venda» ni del TSB ni de la filial mexicana. 

Els ingressos del Sabadell van caure el 10,3% fins a març per la disminució del rendiment del crèdit a causa dels tipus baixos i la menor aportació de la venda de carteres de deute. Les despeses van baixar molt menys, l’1,9%, de manera que el resultat abans de provisions va caure amb més força que els ingressos, el 22,3%. La reducció de les provisions va estar en línia amb aquesta caiguda (21,9%), cosa que explica el descens final del 22,1% del benefici. El banc, amb tot, espera que els ingressos millorin a partir del segon trimestre pel creixement del crèdit (4,2%), el venciment de deute car i la sortida dels treballadors de l’últim ero. La morositat es va situar en el 3,71% i el capital en l’11,96%, però la rendibilitat segueix en un molt baix 1%.