Seguir l’estela de Grècia

El sector aeri demana permetre l’entrada de turistes vacunats sense esperar al certificat europeu

  • De cara a aquest estiu hi ha programats un 58% dels vols que es van operar el 2019, un 14% més dels que van volar el 2020

Madrid 10 08 2020 Aeropuerto Adolfo Suarez Barajas Avion Iberia  FOTO JOSEP GARCIA

Madrid 10 08 2020 Aeropuerto Adolfo Suarez Barajas Avion Iberia FOTO JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El sector aeri reclama al Govern seguir l’estela de Grècia i permetre l’entrada de turistes internacionals vacunats abans que es posi en marxa el passaport de vacunació de la Unió Europea. «Les regles que es van posar en un moment en què no existien les vacunes cal adaptar-les. Hi ha gent completament vacunada que encara ha de fer-se un test PCR abans d’arribar a Espanya», ha criticat el president de l’Associació de Línies Aèries, Javier Gándara.

Grècia ha anunciat la seva decisió d’obrir les seves fronteres a tots els turistes que puguin acreditar estar vacunats o amb una PCR negativa i això ha causat estupor al sector turístic espanyol perquè les illes són un gran competidor. Per això, Gándara reclama establir algun tipus de comprovació que permeti identificar turistes ja vacunats, sense necessitat que hagin de fer-se un test

«Europa s’està quedant endarrerida i hem d’estar pendents perquè sinó el trànsit se n’anirà a destinacions competidores», ha assegurat Gándara. «És fonamental que comencem a veure com ho podem fer perquè gent que està vacunada pugui venir amb totes les garanties de seguretat», ha afegit.

El també president d’Easyjet a Espanya i Portugal creu que, a més d’acceptar turistes que estiguin vacunats sense esperar el certificat verd digital, Espanya podria reclamar test d’antígens en lloc de PCR que són més barats, així com arribar a acords bilaterals amb els principals mercats emissors fora d’Europa com el Regne Unit o els Estats Units per impulsar el turisme.

Un 58% de vols a l’estiu

De cara a aquest estiu hi ha programats a Espanya el 58% dels vols que van operar l’estiu del 2019, previ a la pandèmia, i un 14% més que els que finalment van volar durant la temporada estival del 2020. Unes dades que cal agafar «amb cautela», segons Gándara, perquè «el grau d’incertesa és màxima» i «tot pot canviar.

Notícies relacionades

Per la temporada d’hivern estaven programats el 75% dels vols i al final només en van operar el 35% a causa de les restriccions provocades per les diferents onades del coronavirus. «A l’agost pensàvem que començava una trajectòria ascendent, però va arribar la segona onada i la va frustrar», ha assegurat, tot i que ara «les vacunes i el certificat verd digital» han permès treure les restriccions i fa que l’horitzó sigui més encoratjador.

Amb tot, en aquest temps s’han perdut 8.500 rutes per a aquest estiu, davant les que hi havia abans de la pandèmia. «Quan es recuperaran dependrà de com evolucioni la demanda, però esperem que sigui al més aviat possible», ha indicat.