mesures anticrisi

El Govern permet a les autonomies donar ajudes a més empreses i sectors

L’Executiu aprova una modificació que permet a les comunitats adaptar els recolzaments al perfil del seu teixit productiu afectat per la crisi

GRAF5830  MADRID  11 02 2021 - La vicepresidenta y ministra de Asuntos Economicos y Transicion Digital  Nadia Calvino  interviene durante la inauguracion del Euroforo Vocento  Europa  Europa  Ser o no ser    este jueves en la sede de Vocento en Madrid  EFE  Victor Lerena

GRAF5830 MADRID 11 02 2021 - La vicepresidenta y ministra de Asuntos Economicos y Transicion Digital Nadia Calvino interviene durante la inauguracion del Euroforo Vocento Europa Europa Ser o no ser este jueves en la sede de Vocento en Madrid EFE Victor Lerena / Victor Lerena

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tal com es preveia, el Govern ha ampliat el marge que tenen les autonomies per oferir ajudes directes a empreses i sectors afectats per la crisi del coronavirus. La modificació del reial decret llei 5/2021 de solvència empresarial obre el nombre d’empreses i autònoms que es podran beneficiar d’aquestes ajudes, atenent les especificitats del teixit productiu de cada regió i els efectes que sobre les seves empreses i treballadors autònoms hagin pogut tenir les mesures de contenció de la pandèmia establertes per cada regió.

Al seu torn s’inclou la possibilitat que les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla, de forma excepcional, puguin atorgar ajudes a empreses viables que hagin tingut un resultat negatiu el 2019. Això beneficia especialment les empreses afectades el 2019 per la fallida de Thomas Cook, cosa que ajuda especialment les Canàries i les Balears.

Com a conseqüència d’aquesta modificació, les comunitats podran incloure com a beneficiaris d’aquestes ajudes, que ascendeixen a 7.000 milions d’euros (2.000 per als arxipèlags i 5.000 per a la resta d’autonomies) altres sectors addicionals als 95 recollits al reial decret llei inicial. Catalunya, a qui corresponen 993,3 milions, pretén estendre els recolzaments a tots els sectors que s’hagin vist afectats per la pandèmia.

Ertos i ingressos

Notícies relacionades

Els 95 sectors es van establir aplicant criteris objectius, basats en l’efecte de la pandèmia en l’ús de cada sector. En concret, en el moment de l’aprovació del reial decret llei, en aquests sectors el 10% dels seus treballadors estaven protegits per un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) i, a més, no havien tornat a l’activitat almenys un 75% dels treballadors que van arribar a estar en erto en el pitjor moment de la pandèmia, l’abril del 2020.

La mesura canalitza ajudes directes a través de les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla a autònoms i empreses dels sectors més afectats per la pandèmia, els ingressos dels quals hagin caigut almenys un 30% respecte al 2019. Aquestes ajudes tenen caràcter finalista i es poden fer servir per al pagament de deutes contrets per les empreses des del març del 2020, com pagaments a proveïdors, subministraments, salaris, arrendaments o reducció del deute financer. Els autònoms que tributen per estimació objectiva podran rebre fins a un màxim de 3.000 euros, i la resta d’autònoms i empreses, entre 4.000 i 200.000 euros.