Negociació en curs

Escrivá renuncia a compensar els anys de l’IPC negatiu en la revaloració de les pensions

  • La proposta inicial del Govern pretenia que les pensions pugessin menys en els anys venidors si venien d’un exercici amb l’IPC negatiu, per així contenir la despesa pública

Escrivá renuncia a compensar els anys de l’IPC negatiu en la revaloració de les pensions
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha renunciat a introduir un factor de compensació en la revaloració de les pensions, que hauria moderat els increments futurs en el cas que en els anys precedents hi hagués hagut algun exercici amb l’IPC negatiu. La intenció d’aquesta fórmula, que ha caigut de les taules de negociació, era compaginar el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes amb la contenció de la despesa pública. Aquest ha sigut un dels elements pactats aquest dilluns entre el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social i els sindicats, segons han confirmat diverses fonts coneixedores de les converses.

Notícies relacionades

Les negociacions al si del diàleg social per mirar de trobar un acord per a una nova reforma de les pensions avancen i aquest dilluns l’Executiu ha realitzat una renúncia per mirar de cultivar el màxim consens entre les parts. Els sindicats s’havien oposat a qualsevol revisió a la baixa i desconfien de part de la reforma que els planteja el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá. La carpeta acordada aquest dilluns a les taules de diàleg social és una de les moltes arestes que constitueixen la nova reforma i que encara no està tancada.  

El full de ruta inicialment plantejat pel ministre Escrivá passava per revalorar les pensions segons l’IPC de l’any anterior. Amb un matís, que en cas que l’IPC hagués sigut negatiu, en els tres anys precedents es realitzaria un càlcul per mirar de compensar aquest puntual guany de poder adquisitiu. Sempre evitant el contrari, que els pensionistes perdessin poder adquisitiu, i excloent les pensions mínimes de l’esmentat còmput; tal com va explicar dilluns passat Escrivá davant la Comissió del Pacte de Toledo.