solucions a la crisi

L’OCDE aconsella a Espanya no apujar els impostos fins que la recuperació econòmica estigui encarrilada

  • L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic recomana impulsar «un sistema fiscal més eficaç que podria reduir les desigualtats i frenar la contaminació»

  • La creació d’un veritable mercat únic i la inversió en matèria de formació laboral són, segons l’organisme econòmic, dos elements essencials per assegurar la recuperació de l’economia espanyola

La ministra portavoz y de Hacienda  Maria Jesus Montero  comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa  Madrid (Espana)  a 22 de diciembre de 2020  El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional  que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz  agua y calefaccion)  asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria  restauracion y cafeterias) y del comercio   22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE  EUROPA PRESS M FERNANDEZ  POOL  22 12 2020

La ministra portavoz y de Hacienda Maria Jesus Montero comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros en Moncloa Madrid (Espana) a 22 de diciembre de 2020 El Consejo de Ministros ha aprobado este martes el decreto de prohibicion de los desahucios sin solucion habitacional que incluira la prohibicion de los cortes de suministros basicos (luz agua y calefaccion) asi como un plan de apoyo al sector Horeca (hosteleria restauracion y cafeterias) y del comercio 22 DICIEMBRE 2020 DESAHUCIOS ALQUILER HIPOTECA COVID-19 CORONAVIRUS GOBIERNO PSOE EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL 22 12 2020 / EUROPA PRESS M FERNANDEZ POOL

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«Millorar el creixement de la productivitat impulsant la digitalització, la innovació i la inversió del capital tangible, així com la creació de llocs de treball d’alta qualitat, abordant els problemes estructurals del mercat laboral». Aquesta és la recepta de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per remuntar la crisi econòmica desencadenada per la pandèmia a Espanya. El ‘think tank’ dels països rics assenyala, a més, les deficiències de l’economia espanyola anteriors al coronavirus i augmentades per la seva arribada: un mercat laboral caracteritzat per un elevat atur, un capital humà poc qualificat, una forta disparitat entre regions i una gran proporció de treballadors amb contractes irregulars.

Reduir la utilització dels tipus d’IVA i gravar les emissions de CO2

Reduir la utilització dels tipus d’IVA i gravar les emissions de CO2Al seu informe ‘Cap al creixement el 2021: donant forma a una recuperació vibrant’, l’OCDE recomana a les autoritats espanyoles diverses reformes estructurals, entre les quals la posada en marxa d’«un sistema fiscal més eficaç que podria reduir les desigualtats, frenar la contaminació i les emissions i proporcionar finançament per [posar en marxa] la reforma del mercat laboral, l’educació i la innovació». Això sí, segons l’organisme econòmic, tota pujada d’impostos haurà d’esperar fins que la recuperació econòmica estigui encarrilada i anar acompanyada de mecanismes compensatoris per a les llars més vulnerables.

Per crear aquest «sistema fiscal més eficaç», l’OCDE proposa mesures específiques. D’una banda, l’informe recomana ampliar les bases impositives mitjançant la reducció de les exempcions en els impostos sobre la renda i reduir la utilització dels tipus d’IVA. D’una altra, aconsella augmentar a mitjà termini els impostos sobre els combustibles fòssils per gravar les emissions de CO, una mesura que s’hauria d’associar amb un dispositiu de redistribució per evitar que les famílies amb menys ingressos es vegin perjudicades.

Un mercat únic i més formació laboral

Un mercat únic i més formació laboralLa renda per càpita espanyola és un 27% inferior a la dels països més avançats de l’OCDE, la productivitat és un 19% més baixa i la desigualtat és més gran que en les economies avançades –el 20% de les llars més pobres guanyen el 6,7% dels ingressos totals–. 

Notícies relacionades

En aquest escenari, la supressió de les regles autonòmiques i la creació d’un «veritable mercat únic» que no obstaculitzi ni alenteixi el creixement de les empreses, la creació d’ocupació i l’augment de la productivitat, serien mesures prioritàries. 

La inversió en matèria de formació laboral també seria un element clau per afrontar els canvis de l’ocupació i assegurar la recuperació econòmica. La crisi sanitària ha accelerat la mutació de la naturalesa del treball, que exigeix ara una mà d’obra molt qualificada. Així, l’informe estima que la millora de la productivitat estarà lligada a la qualitat del capital humà; per tant, insta el Govern de Pedro Sánchez a invertir en polítiques actives d’ocupació, millorant, per exemple, la qualitat dels cursos de formació i adaptant-los a les necessitats del mercat.