Retallades a la banca

El BBVA inicia el procés per a un ero a Espanya amb milers d’afectats

  • CaixaBank i els sindicats constitueixen la taula de negociació i es tornaran a reunir dimarts vinent

2
Es llegeix en minuts

El BBVA ha convocat aquest dimarts els sindicats a una reunió divendres per començar a negociar l’ero a les sucursals i les oficines centrals a Espanya que va anunciar a finals de gener. El banc no ha donat xifres encara, però alguns analistes estimen que la retallada de plantilla podria afectar uns 3.000 empleats sobre un total d’uns 23.300 al país (queden exclosos d’aquest procés els entorn de 6.000 que treballen també a Espanya en societats que són orgànicament independents com la companyia d’assegurances, la gestora d’actius o el ‘call center’). 

La plantilla del banc ascendia a 123.174 persones a més de 30 països al tancament de l’any passat. El seu conseller delegat, Onur Genç, va assegurar a finals del mes d’octubre que el BBVA no planejava cap ajust excepcional de plantilla, més enllà de mantenir el ritme habitual d’unes 3.800 sortides d’empleats a l’any en tot el grup, però el seu discurs va canviar a finals de gener i va anunciar que preparava una retallada substancial de despeses a la seva xarxa a Espanya i en els serveis centrals que es decidiria i començaria a aplicar en el primer semestre d’aquest any. «Tenim el seriós compromís de revisar la nostra base de costos, especialment en mercats de baix creixement», va assegurar.

En una carta enviada als empleats, el banc ha afirmat que el seu objectiu és «explorar conjuntament fórmules que permetin minimitzar l’impacte a la plantilla» i que afronta el procés «amb actitud dialogant, amb el compromís» de guiar-se «per criteris d’objectivitat i amb la voluntat d’arribar al millor acord possible per a tothom». El sector bancari, ha argumentat, «es troba en un context de profunda transformació marcada per una enorme pressió competitiva, baixos tipus d’interès, l’adopció accelerada dels canals digitals per part dels clients i l’entrada de nous actors digitals», cosa que fa «imprescindible» reduir costos per a la «competitivitat i la sostenibilitat de l’ocupació a futur».

Ajust interminable

Notícies relacionades

La crisi del coronavirus ha accelerat els processos de retallada de plantilla en què la banca viu immersa des de l’anterior crisi financera iniciada el 2008, tant per factors conjunturals (l’esclat de la bombolla immobiliària llavors i la pandèmia ara) com estructurals (el menor ús de les sucursals per la digitalització i la baixa rendibilitat pels baixos tipus d’interès del Banc Central Europeu).

CaixaBank i els sindicats han constituït aquest dimarts la taula de negociació per al seu ero i es tornaran a reunir dimarts de la setmana que ve a Madrid i dimarts de la següent a Barcelona. S’espera un ajust d’entre 7.000 i 8.000 persones, tot i que el banc no donarà xifres fins a la pròxima trobada com a molt aviat. Unicaja i Liberbank també preparen un ero per quan executin la seva fusió i en els últims mesos s’han pactat 1.817 sortides a Sabadell i 3.572 a Santander.