concentració

Les franceses Veolia i Suez enterren la destral de guerra

Les dues companyies arriben a un acord que facilita l’opa per crear un gran grup de gestió de residus i tractament d’aigües

Les franceses Veolia i Suez enterren la destral de guerra
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Final a un conflicte entre dos gegants francesos dels serveis. L’enfrontament entre Veolia i Suez per l’opa que va llançar la primera sobre la segona arriba a la fi. Les dues companyies han anunciat un acord de fusió després d’acceptar Veolia pagar un preu de 20,5 euros per acció de Suez, cosa que suposa una prima de l’11% sobre els 18,44 euros de tancament de divendres. Les accions de Suez, propietària d’Aigües de Barcelona (Agbar) i les de Veolia pugen en la jornada d’avui.

«Veolia i Suez anuncien que han arribat a un acord que permet fusionar els dos grups», assenyala el comunicat conjunt emès després de diversos mesos de guerra oberta. El grup de tractament d’aigua Veolia, que és el primer accionista de Suez amb un 29,9% del capital, havia ofert 18 euros per acció, valorant la seva competidora en 11.300 milions d’euros, una oferta que va ser rebutjada pel consell. Ara, els 20,5 euros de la nova oferta, suposa un preu total de 13.105 milions. A falta d’un «informe independent» preceptiu en la normativa d’opa, «aquesta oferta seria recomanada pel consell d’administració de Suez després de la firma dels acords definitius», assenyala el comunicat.

La fusió donarà lloc a un grup de residus i tractament d’aigües amb ingressos anuals pròxims a 37.000 milions. Està previst que l’acord definitiu de fusió es tanqui abans del 14 de maig. Els dos grups proposen que la nova Suez resultant d’aquest acord sigui «propietat d’un grup d’accionistes que inclogui socis financers dels dos grups i empleats». La majoria dels accionistes de la nova Suez seran francesos, assenyala la nota.

Suspensió de procediments judicials

L’acord implica la «suspensió dels procediments judicials en curs» i, després de la firma dels acords definitius, la retirada de Suez i Veolia «de tots els litigis en curs i l’absència de nous procediments entre ells». Entre d’altres, s’ha acordat la ruptura del pacte de Suez a Austràlia per vendre a Cleanaway el seu negoci de reciclatge en aquest país, per un valor d’uns 1.600 milions d’euros. Aquest pacte a Austràlia va generar un nou pols de Suez amb el seu primer accionista, Veolia, que li va retreure una maniobra per bloquejar els seus plans d’opa.

Notícies relacionades

El pla també recull «desactivar» la fundació holandesa creada per Suez per allotjar els seus actius, que Veolia afirmava que era «opaca» i es va crear sense l’aval dels accionistes. Philippe Varin, president de Suez, ha assenyalat en la nota que fa «moltes setmanes» que la companyia demana una solució negociada. «Avui hem arribat a un principi d’acord que reconeix el valor de Suez», ha assenyalat. No obstant, assegura que el grup es mantindrà «atent» perquè es compleixin les condicions «per arribar a un acord definitiu que posi fi al conflicte entre les nostres dues empreses i ofereixi perspectives de desenvolupament».

Per la seva banda, Bertrand Camus, president de Veolia, va confiar que amb aquest principi d’acord s’arribi «a una solució global que ofereixi les garanties socials indispensables per a tots els empleats i grups d’interès».

Temes:

Empreses