Fusió amb Bankia

Els sindicats amenacen CaixaBank amb mobilitzacions si presenta un ero dur

  • Els representants dels treballadors recorden que el 2019 ja hi va haver conflicte i exigeixen voluntarietat a les sortides

  • El nou grup té 9.154 treballadors de 52 anys o més, dels quals un 30% són a Madrid i un 19% a Barcelona

Els sindicats amenacen CaixaBank amb mobilitzacions si presenta un ero dur
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La banca va ser durant dècades un sector relativament tranquil en les seves relacions laborals. L’esclat de la bombolla immobiliària el 2008 i la consegüent crisi financera, no obstant, van provocar una allau imparable d’acomiadaments i tancaments d’oficines que va enrarir el seu ambient social, sobretot després que la reforma laboral del Govern del PP del 2012 donés un poder més gran a les empreses davant els seus treballadors. La negociació de l’ero de CaixaBank del 2019 ja va reflectir aquest nou escenari, amb un nivell de mobilitzacions desconegut en l’entitat. Ara el grup afronta el que previsiblement serà el major procés d’ajust de plantilla de la història bancària espanyola i els sindicats han marcat el terreny: si l’entitat no presenta una proposta «raonable i flexible», hi haurà conflicte.

«L’ero del 2019 no va tenir res a veure amb els del 2013 i el 2015, vam tenir una conflictivitat que no havíem tingut abans. Ara tot dependrà del plantejament que ens facin i la flexibilitat que tinguin per negociar. Si venen amb plantejaments durs i tancats, hi haurà mobilitzacions», adverteix Ricard Ruíz, secretari general de CCOO a CaixaBank. «La gent pensa que el resultat del 2019 va ser bo, però ens va costar molt aconseguir-lo. El problema és que sembla que la direcció vol que aquesta vegada part de les sortides no siguin voluntàries. Si és així, hi haurà conflicte», abunda Víctor Miravete, responsable del sindicat financer d’UGT.

CaixaBank va comunicar la setmana passada oficialment als sindicats la seva anunciada intenció d’aprovar un ero i una «modificació substancial» de les condicions de treball després de l’absorció de Bankia. Aquest dimarts es reuneixen a Barcelona per constituir la taula de negociació, en la qual cada part pot tenir un màxim de 13 representants. El banc no comunicarà la xifra inicial prevista de sortida d’empleats fins la setmana que ve com a molt aviat, però algunes fonts estimen que podrien ser entre 7.000 i 8.000 empleats, dels 51.384 que tenien de manera conjunta CaixaBank i Bankia al tancament del 2020.

No a la meritocràcia

Notícies relacionades

El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha assegurat que el banc «buscarà sempre que sigui possible la voluntarietat» i prioritzarà la «meritocràcia», ja que té l’objectiu «de retenir els millors». Els sindicats adverteixen que no hi estan d’acord. «No volem meritocràcia, sinó voluntarietat. No té sentit que es quedi qui se’n vol anar», adverteix el responsable de CCOO. 

El dirigent d’UGT, per la seva banda, destaca que, després de l’ero de CaixaBank del 2019 i el de Bankia del 2018, la plantilla en edat de ser prejubilada és «molt justa», amb la qual cosa seria convenient que s’ofereixin condicions atractives a les quals es puguin apuntar empleats de qualsevol edat de manera voluntària. El nou grup té 4.761 empleats de 55 anys o més, 1.524 de 54 anys, 1.410 de 53 anys i 1.459 de 52 anys: 9.154 en total, dels quals un 30% són a Madrid i un 19% a Barcelona, les dues principals seus operatives.