mesures

Calviño defensa un gran acord social i polític sobre la reforma laboral

La vicepresidenta segona i ministra de Treball prioritza el pla de xoc contra l’atur juvenil o la modernització del SEPE

Calviño defensa un gran acord social i polític sobre la reforma laboral
2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta segona i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha advocat per arribar a un «ampli acord» a nivell polític i social sobre el conjunt de reformes de «calat» que es pretenen abordar en l’àmbit laboral. «Només així garantirem que les reformes es posen en marxa, són eficaces i es mantenen en el temps», ha assenyalat la ministra durant la seva intervenció en les jornades ‘Wake Up, Spain’, organitzades per ‘El Español’ i LLYC.

La ministra ha assenyalat aquest dilluns que existeix una visió compartida al si del Govern i amb agents socials que s’ha de millorar i modernitzar el mercat laboral. «És positiu que més enllà del que hagin sigut eslògans o posicions extremes en el passat hi ha una visió compartida, també amb agents socials, que hem de millorar i modernitzar el funcionament del nostre mercat laboral», ha remarcat.

Segons ha recalcat Calviño, hi ha un acord «claríssim» en el Govern sobre com abordar un paquet de reformes per a la modernització del mercat laboral. «El discurs de tots els membres del Govern és molt coherent en aquest sentit», ha remarcat.

Per a Calviño, el mercat laboral arrossega desequilibris des de fa dècades, amb altes taxes d’atur estructural, atur juvenil, alta temporalitat i inestabilitat. Davant d’això, la ministra ha advocat per avançar en un conjunt de reformes ja contemplades en el Pla de Recuperació a curt termini, com un pla de xoc contra l’atur juvenil, modernitzar el SEPE o portar al Consell de Ministres la ‘llei rider’.

A mitjà termini, la ministra ha assenyalat que s’han d’abordar en la segona part de l’any, juntament amb agents socials, reformes de més calat que passen per modernitzar la negociació col·lectiva, simplificar els tipus de contractes o establir un tipus permanent de flexibilitat interna de les empreses.

Quant al mecanisme laboral dels ertos, que ha sigut d’especial rellevància aquest any de pandèmia, la ministra ha assenyalat que en aquest moment s’ha de tornar a adaptar el mecanisme per tal que acompanyi la recuperació econòmica i s’afavoreixi la reincorporació dels treballadors als seus llocs de treball. «Tots els instruments a impulsar les pròximes setmanes s’han d’orientar a impulsar la reactivació que tothom preveu que sigui molt forta en la segona part de l’any», ha assenyalat la ministra.

Notícies relacionades

Sobre el nivell d’endeutament d’Espanya, Calviño insisteix que el Govern està compromès amb la reducció del dèficit i el deute i creu que si hi ha reactivació econòmica forta i recuperació de l’ocupació, amb això s’afavorirà un camí de descens de deute i dèficit. «Vacunar, vacunar, vacunar. Créixer, créixer, créixer», ha remarcat la ministra com principals punts de partida per aconseguir aquests objectius.

Preguntada pels fons europeus, la ministra s’ha mostrat «optimista» respecte a la situació de paralització marcada pel Tribunal Constitucional alemany per analitzar el mecanisme de finançament. A més, la ministra ha recordat que hi ha un parell de països que no han ratificat les decisions que cal firmar perquè la Unió Europea pugui endeutar-se amb aquests instruments. «Soc optimista i aquests temes s’han de resoldre i mantindrem un calendari que ens permeti que els fons flueixin en la segona part de l’any», ha remarcat durant la seva intervenció.